Încă două cutremure puternice în Croația! "Pământul tremură la fiecare minut"

,
Cutremur Croatia
Croatia, lovita de cutremure[Sursa foto: Twitter]

Croația a fost lovită de alte două cutremure, după ce ieri a înregistrat un seism violent, de 6,2 grade.


In articol:

Alte două cutremure puternice au avut loc miercuri dimineaţă în Croaţia, după cutremurul de 6,2 grade de ieri. Primul seism de azi dimineaţă a avut magnitudinea 4,6, iar al doilea magnitudinea 4,8 pe scara Richter, cu epicentrul în regiunea Petrinja, informează Digi 24, citând agenţia de ştiri croată HINA.

Primul seism s-a produs la ora 6:15 dimineaţa, iar cel de-al doilea un pic mai târziu, a anunţat directoarea Agenţiei de Seismologie, Ines Ivancic, pentru postul de radio din Croaţia.

"Pământul se va zdruncina mult timp de acum încolo. Cutremurul de marţi a fost devastator şi va fi cu siguranţă urmat de o lungă serie de seisme, incluzând, cu siguranţă, şi unele puternice", a declarat Ines Ivancic.

Ivancic a precizat că seismele care vor mai avea loc vor afecta cu siguranţă clădirile deja afectate de seismul de 6,2 grade, care a ucis 7 persoane şi a produs pagube însemnate.

Cutremur Croatia
Imagine de la cutremurul de ieri din Croatia, ce a avut 6,2 grade[Sursa foto: Twitter]

Cutremure peste cutremure în Croaţia

Un cutremur de 6,2 grade s-a produs ieri în Croaţia, seismul producând moartea a 7 persoane şi pagube semnificative. 

Seismul a avut loc la 46 de kilometri de capitala Croației, Zagreb. El a distrus numeroase clădiri, venind la o zi după un alt seism mare, de 5,2 grade.

Cutremurul de ieri, cel mai mare dintr-un lung şir de seisme din Croaţia, a fost estimat initial la 6,4 şi 6,3 grade.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat disponibilitatea de a ajuta Croaţia după seismul de 5,2 grade.  „Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor”, declara, pe Twitter, Ursula von der Leyen.

Cutremur mare şi la noi?

Directorul onorific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu,  s-a arătat optimist în privința unui viitor cutremur mare în țara noastră

“Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem.

Nu au nici o relevanță, deaorece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter. În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine. Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, declara seismologul Gheorghe Mărmureanu.

„Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, declara, cu altă ocazie, Gheorghe Mărmureanu despre un cutremur puternic care se va produce în țara noastră.

„Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu.

Citeste si: Cutremur violent în Europa, de 6,4 grade! Unde s-a produs

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cutremur violent în Europa, de 6,4 grade! Unde s-a produs

Se deschide primul muzeu al pandemiei în România: 'Este un pansament emoțional, un exercițiu creativ terapeutic'. Când poate fi vizitată expoziția

Televiziunea care refuză să o invite pe Paula Seling la emisiuni pentru că este cu Biserica: ”Nu avem ce să facem”

Noi RESTRICTII impuse de autoritatile germane pentru persoanele care vin din Romania!

Cutremur puternic in Romania, noaptea trecuta! Unde s-a simtit seismul

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies