Cutremur violent în Europa, de 6,4 grade! Unde s-a produs

,
Cutremur în Croația
Un nou cutremur în Croația[Sursa foto: Twitter]

Un cutremur violent, de 6,4 grade, s-a produs astăzi în Croația.


In articol:

Seismul a avut loc la 46 de kilometri de capitala Croației, Zagreb. Potrivit informațiilor de ultimă oră, cel puțin o persoană a decedat în urma seismului. Seismul ar fi avut magnitudinea de 6,4 grade, potrivit Digi 24.

Cutremurul violent de astăzi vine după un alt seism mare produs ieri în Croația, de 5,2 grade. 

Mai multe cutremure au avut loc în ultimele 24 de ore în Croația, țara europeană fiind în stare de șoc și de alertă din pricina valului seismic pe care îl traversează.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat ieri, după seismul de 5,2 grade, disponibilitatea de a ajuta Croaţia. „Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor”, declara, pe Twitter, Ursula von der Leyen.

Cutremur în Croația
Dezastru în Croația după cutremurele puternice produse ieri și azi[Sursa foto: Twitter]

Suntem în pericol să ne confruntăm și noi cu un cutremur mare?

Directorul onorific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu, s-a arătat optimist în privința unui viitor cutremur mare în țara noastră

Mărmureanu susține că un cutremur mare ar putea avea loc în jurul anului 2040 în țara noastră, dar că norocul nostru ar putea fi că, din punctul lui de vedere, se va produce pe o suprafață mare.

“Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deaorece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.

În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine. Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, declara seismologul Gheorghe Mărmureanu.

„Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare.

Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, declara, cu altă ocazie, Gheorghe Mărmureanu despre un cutremur puternic care se va produce în țara noastră.

„Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac.

Văd că până acum nu am greşit deloc”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cutremur de Sfântul Andrei în România, într-o zonă neobișnuită! Ce magnitudine a avut

Afacere în pandemie: Un întreprinzător din Franţa face săpun cu mucus extras de la mii de melci

Televiziunea care refuză să o invite pe Paula Seling la emisiuni pentru că este cu Biserica: ”Nu avem ce să facem”

Cutremur în România! Ce magnitudine a avut

Cutremur serios în Vrancea! Ce magnitudine a avut

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies