În școala mică se fac oameni mari! Iată povestea impresionantă a cinci copii care învață într-o școală, cât o cămăruță, într-un cătun-fantomă de pe Valea Arieșului, în Țara moților!

Author: Ana Filip
Actualizat: 29 mar 2023, 01:01

Mihai Ghiță, prezentatorul emisiunii Asta-i România

Sursa: Captură KANAL D

Șansa celor cinci copilași de a învăța în școala cât o cămăruță este învățătoarea Maria Ștefănuț, care urcă dealul în fiecare zi, indiferent de vreme.

Îndrăgita emisiunea de reportaje Asta-i România a ajuns în Țara moților, într-un cătun-fantomă de pe Valea Arieșului, pentru a descoperi povestea a cinci copilași care învață într-o școală, cât o cămăruță. În școala cât o cămăruță cei cinci elevi învață azi despre mâine. Șansa lor la carte este învățătoarea Maria Ștefănuț care urcă dealul în fiecare zi, indiferent de condițiile meteorologice. Fără sacrificiul ei, școală s-ar fi desființat demult.

Cei cinci micuți sunt departe de civilizație și haosul orașului, iar cel mai apropiat magazin este la cinci kilometri distanță. Cu toate acestea, elevii silitori sunt mai ancorați în realitate decât mulți dintre noi, oamenii mari.

În școala mică se fac oameni mari! Iată povestea impresionantă a cinci copii care învață într-o școală, cât o cămăruță

Peste dealuri și vai, acolo unde se termină lumea noastră, începe lumea lor, o lume arhaică, uitată de timp.

Într-o școală de ieri, cinci copii astăzi învață despre mâine. În Țara Moților, într-un cătun-fantomă, de pe Valea Arieșului, pe o potecă ce taie dealuri și pârâuri, Maria Ștefănuț se grăbește să ajungă la școala din vârf de deal, unde o mâna de copii o așteaptă nerăbdători că să îi învețe carte. Este drumul pe care învățătoarea îl știe că-n palmă și pe care îl bate de două ori pe zi de aproape trei ani, indiferent de vreme.

„Acesta este jobul meu, pe care mi l-am ales! M-am atașat foarte rapid de oameni, de copilași! Și vin cu drag aici, gândindu-mă că acești copii au nevoie de mine că să învețe carte! Pentru a coborî ei este foarte dificil, copiii sunt din clasa pregătitoare, clasa întâi, clasa a două să facă atâta distanță prin frig, prin zăpadă, prin ploaie, neavând un mijloc de transport nu au cum să coboare atâta distanță! Pentru că mie, că om matur mi-e greu! Aici sunt niște zăpezi uriașe!”,

a spus învățătoarea Maria Ștefănuț.

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Din cauza condițiilor mai mult decât grele, înaintea ei la școală nimeni nu a rezistat mai mult de un an, iar ea a ales să rămână de dragul copiilor care au nevoie de carte și a decis să se sacrifice de dragul meseriei sale și al copiilor.

Dan Negru, strigăt de ajutor pe o rețea de socializare: „Ajutați-mă și pe mine”

Citește și: Bani europeni pe fală românească! Nu a ajuns în America, dar a ținut să aducă simbolul Hollywood-ului în vârful dealului! Iată cât l-a costat această aroganță pe primarul din comuna Măldărești, din județul Vâlcea!

Citește și: Sărăcia i-ar putea despărți pe doi frați orfani! Iată povestea cutremurătoare a doi copii sărmani, care într-o zi s-au trezit singuri pe lume!