Guvernul nu mai are bani pentru plata salariilor și a pensiilor! Ce soluție există pentru plata majorărilor promise

Author: Diana Ghita

Din ce fonduri va plăti Executivul majorările pensiilor și salariilor

Sursa: Unsplash

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor anunța că că Guvernul nu are suficienți bani să plătească majorările pensiilor și salariilor, iar astăzi premierul Marcel Ciolacu a venit cu lămuriri.

Guvernul a promis atât mărirea pensiilor, prin noua lege a pensiilor, cât și majorarea salariilor mai multor categorii de angajați, printre care se numără medicii, profesorii și magistrații. Însă situația actuală dă de înțeles că nu ar exista bani suficienți pentru onorarea acestor promisiuni.

Guvernul nu mai are bani pentru plata salariilor și a pensiilor

Ulterior protestelor demarate de angajații din Sănătate la începutul anului 2024, Executivul le-a mărit salariile celor din acest domeniu. Însă, după cum se arată într-un memorandum semnat de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, Executivul ar căuta surse de finanțare, prin care să poată face față cheltuielilor cu salariile. Cu toate acestea, problemele nu se opresc aici, întrucât sunt necesari bani și pentru înzestrarea armatei, dar și pentru majorarea salariilor cadrelor didactice.

„Având în vedere actele normative aprobate recent prin care pentru anumite categorii de personal din sectorul bugetar au beneficiat de majorări salariale (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.

19/2024 privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2024 privind stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale și a unor cheltuieli determinate de pregătirea și executarea unor misiuni în afara teritoriului național, în vederea realizării și menținerii capabilității aferente achiziției sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 și a altor programe de înzestrare, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, precum și pentru adoptarea unor măsuri privind retenția și atragerea personalului în aceste domenii), se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate.

Citește și: Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de premierul României

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?

Potrivit informațiilor prezentate de către inițiatori în Fișele financiare, impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de aprobarea celor două acte normative este de 4,3 miliarde de lei”, se arată în memorandumul semnat de ministrul Finanțelor.

Guvernanții i-au asigurat pe români că există fonduri pentru majorări
[Sursa: pexels.com]

Ce soluție există pentru plata majorărilor salariilor și a pensiilor

În acest context, luni, 29 aprilie, premierul Marcel Ciolacu a convocat miniștrii într-o ședință, pentru a discuta respectiva situație. Aceasta a durat mai mult de două ore, însă, după ce s-au lămurit, Marcel Ciolacu și Marcel Boloș au ținut să asigure populația că măririle pensiilor și ale salariilor vor fi duse la bun sfârșit, întrucât se vor găsi bani pentru plata lor.

Citește și: Când află românii ce pensie primesc după recalculare! Ministrul Muncii a făcut anunțul: „Plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la români în..”

„Nu se pune problema sub nicio formă să nu avem aceste angajamente salariale atât pentru ministerul Educaţiei, Sănătăţii şi toate celelalte angajamente. Aici soluţia pe care o vom avea e aceea ca până la rectificare să avem fie mecanismul virării de credite care va permite plata acestor drepturi. Sunt încasări record la bugetul ANAF”, a transmis ministrul Finanțelor, după ședință.