Grevă în școlile din România. Profesorii nu vor face ore în intervalul 11:00-13:00

,
Grevă  profesori

Grevă în școlile din România.

[Sursa foto: PixaBay]

Salariații din învățământ intră miercuri, între orele 11.00 și 13.00 în grevă de avertisment.

Profesorii se arată revoltați de modul în care sunt tratați de Guvern. Cadrele didactice vor salarii mai mari, însă guvernanții refuză să adopte măsuri în ceea ce privește veniturile din sistemul de educație, condițiile de muncă și finanțarea sistemului de educație.

greva în școli

Începe greva în școlile din România!

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Se închid școlile în ianuarie? Profesorii ameninţă cu grevă, dacă nu îşi primesc salariile mărite

Grevă în școlile din România

Miercuri, 19 ianuarie, în toate școlile din România au loc greve de avertisment. Anunțul a fost făcut de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (FSE).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de cele două sindicate, profesorii vor lua o "pauză de educație" de 2 ore, protestele având loc în intervalul orar 11.00-13.00.

„În baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, se declanșează Grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I.,

în intervalul orar 11:00-13:00, anunță sindicatele”, arată sursa citată.

Copiii vor fi supravegheați, chiar dacă nu fac ore 

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", a declarat că în intervalul  orar 11:00- 13:00 nu se vor desfăşura activităţi specifice actului educaţional, dar copiii vor fi supravegheaţi.

Citeste si: Angajații din domeniul educației iau în calcul o grevă și amânarea încheierii situațiilor de pe semestrul I pentru că vor primi doar 65 de lei bonus la salariu

"Deciziile revin consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ(...). Aceştia vor lua deciziile care se impun astfel încât să fie respectate drepturile tuturor, adică atât dreptul la grevă al celor care au semnat pentru declanşarea unei astfel de forme de protest cât şi dreptul celor care doresc să îşi desfăşoare activitatea mai departe", a declarat Marius Nistor.

Care sunt cererile sindicaliștilor

Se mai dorește plata orelor suplimentare, dar și acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, conform legii.

“1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, sunt măsurile concrete pe care sindicaliștii le cer.

Amintim faptul că săptămâna trecută, joi, aproximativ 100 de membri ai celor două federații, precum și ai FNS „ALMA MATER“, au pichetat sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal.

Reprezentanții sindicatelor declarau atunci că acesta „a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații”.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Deltacron, noua tulpină a coronavirusului. Principalale simptome care apar în cazul infectării cu Deltacron

Stare de urgență în București! Un bărbat surdo-mut amenință că se sinucide, soția a luat banii din bancă și a fugit

Deltacron, noua tulpină a coronavirusului. Principalale simptome care apar în cazul infectării cu Deltacron

Ce se întâmplă cu închiderea școlilor! Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Plătim cu toții un preț”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies