Vești bune pentru profesori și angajații din domeniul sănătății! Cu cât vor crește salariile pentru aceștia din 2022

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 17 dec 2021, 16:38

Vești bune pentru profesori și angajații din domeniul sănătății! Cu cât vor crește salariile pentru aceștia din 2022

Sursa: PixaBay

Angajații din învățământ și cei din sănătate vor avea parte de creșteri la salariu în 2022, în condițiile în care bugetarii vor avea veniturile și sporurile înghețate.

Guvernul a aprobat ordonanța prin care se majorează salariile tuturor profesorilor și angajaților din domeniul sănătății.

Conform schimbării aduse ordonanţei de urgenţă, „prin excepţie de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”.

Se majorează salariile pentru angajații din domeniul educației și al sănătății

Joi, trei federații sindicale din învăţământ au ameninţat că de luni, 20 decembrie, vor face grevă în fața sediilor Guvernului şi prefecturilor dacă veniturile profesorilor vor fi îngheţate, aşa cum prevedea proiectul de ordonanţă al Executivului. Măsura a fost modificată din această cauză.

„În calitate de reprezentanţi ai salariaţilor din educaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariaţii din învăţământ vor ieşi în stradă, pichetând sedille Executivului şi prefecturilor.

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învăţământ va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situaţiei şcolare/universitare pentru semestrul I şi declanşarea grevei generale”, transmiseseră aceștia, într-un comunicat de presă.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Cu cât se majorează salariile angajaților din domeniul sănătății și din învățământ? Se vor acorda și vouchere de vacanță în 2022

„La construcţia bugetară pentru perioada 2022-2024 s-au avut în vedere următoarele măsuri: menţinerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor şi sporurilor de care beneficiază personalul din administraţia publică centrală şi locală, inclusiv personalul care ocupă funcţii de demnitate publică şi funcţii asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021.

Prin excepţie de la această regulă, pentru personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II „Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. De asemenea, pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021″, spune proiectul de Lege.

Proiectul mai are în vedere păstrarea în anul 2022 a sumei indemnizaţiei de hrană la nivelul din anul 2021, adică 4.160 lei/an şi oferirea în anul 2022 a tichetelor de vacanţă în valoare de 1.450 lei pentru angajații de la stat.

Sporurile medicilor, amânate și în anul 2022

„Prorogarea până în ianuarie 2023 a măsurii de acordare a indemnizaţiei de 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, de care ar fi trebuit să beneficieze din ianuarie 2022 personalul didactic medico-farmaceutic din universităţi care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate; prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune. În contextul imposibilităţii aplicării Legii nr.196/2016, este necesară menţinerea aplicării Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, pentru o perioadă de minimum 1 an, pentru a nu afecta familiile şi persoanele singure beneficiare ale ajutorului social şi pentru a evita crearea unor noi probleme sociale prin creşterea riscului de excluziune socială, ţinând seama şi de contextul social şi economic actual; prorogarea până în anul 2023 a măsurii de acordare a indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene”, mai prevede proiectul de Lege.

Anunț important pentru români! Crește vârsta de pensionare! Se majorează cu șase luni pe an

Bugetarii nu vor avea parte de vouchere de vacanță sau cadouri în anul 2022

În anul 2022, nu vor mai fi acordate bugetarilor tichete de vacanță sau cadouri culturale. Orele de muncă suplimentare vor fi compensate strict cu timpul liber corespunzător.

Bugetul pe anul 2022 a fost fixat pe o ţintă de deficit bugetar cash estimată la 5,8% din PIB şi deficit ESA estimat la 6,2% din PIB, conform proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022, postat vineri de ministerul Finanţelor.

Deficitul Bugetului asigurat este presupus la 79,983 miliarde de lei.

 


Singuri pe marginea prăpastiei otrăvite! Localnicii satului blestemat din Munții Apuseni au fost obligați să își lase în urmă casele și să se mute tot mai sus! Iată povestea tulburătoare a soților Dumitraș!

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în Munții Apuseni, în locul în care odată se afla satul Geamăna, care a fost înghit de apa otrăvită, provenită de la cariera de cupru.

Cookies