Pe ce dată pică Floriile în 2023. Vezi când sărbătorim Duminica Floriilor în următorii 8 ani. Tradiții și obiceiuri pentru Intrarea Domnului în Ierusalim

Author: Cristina Mocanu

În fiecare an, cu o săptămână înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile.

Sursa: https://pixabay.com/

Care sunt tradițiile și obiceiurile în ziua de Florii și în ce zi cade sărbătoarea în 2023?

În fiecare an, cu o săptămână înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile, sau Intrarea Domnului în Ierusalim.

Floriile 2023. Ce reprezintă Duminica Floriilor

În România sunt numeroase tradiții și superstiții de Florii, o sărbătoare cu mare însemnătate pentru creștini ortodocși și nu numai.

Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim și se sărbătoresc, întotdeauna, înainte cu o săptămână de Paște. Acestea marchează începutul Săptămânii Patimilor și se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos.

Citește și: Rusalii 2023. Pe ce dată pică Rusaliile în 2023, sărbătoarea care mai poartă numele de Pogorârea Sfântului Duh. Ce semnificație are în realitate

Duminica Floriilor marchează, în fiecare an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat cu ajutorul cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.

Sărbătoarea este una dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat. În această zi, se ține o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici, iar credincioșii merg la biserică cu crenguțe de salcie. Acestea sunt binecuvântate de către preot în cadrul unei rugăciuni speciale, ținute înainte de începerea Liturghiei.

Tradiții de Florii care sunt păstrate și în 2023

Salcia de Florii reprezintă, de fapt, ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în România. Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să își continue drumul, iar drept mulțumire, Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei.

În prezent, creștinii adună crenguțe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți, apoi le așază la icoane, ca să-i păzească pe toți cei din casă de boli, în timp ce alții respectă o altă tradiție de Florii: le prind la ușă de la intrare, să le protejeze locuința sau şi își încing mijlocul cu ele, fiind convinși că astfel alungă durerile. În unele zone, crenguțele de salcie sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credința că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an. Acestea se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.

Ce nu ai voie să faci în această zi

Pentru că în această zi este dezlegare la pește, acesta nu are voie să lipsească de pe mesele creștinilor. Se spune că nu ai voie să te speli pe cap, deoarece riști ca părul să albească înainte de vreme.

Potrivit tradiției se mai spune că acela care se împărtășește de Florii are mari șanse să i se împlinească orice dorință își va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Nicolae. Iată când pică sărbătoarea în 2022

În ce dată cad Floriile în 2023

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, Floriile, în anul 2023 cad pe data de 11 aprilie.

Iată pe ce dată se vor sărbători Floriile în diferite culturi religioase din România în următorii 8 ani:

Floriile în Calendarul Creștin Ortodox în următorii 8 ani:

- 2023 – 11 aprilie

- 2024 – 28 aprilie

- 2025 – 13 aprilie

- 2026 – 5 aprilie

- 2027 – 25 aprilie

- 2028 – 9 aprilie

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

- 2029 – 1 aprilie

- 2030 – 21 aprilie

 

Floriile în Calendarul Catolic în următorii 8 ani:

- 2023 – 4 aprilie

- 2024 – 21 aprilie

- 2025 – 6 aprilie

- 2026 – 29 aprilie

- 2027 – 18 aprilie

- 2028 – 2 aprilie

- 2029 – 24 martie

- 2030 – 14 aprilie

 

Floriile în Calendarul Reformat în următorii 8 ani:

- 2023 – 4 aprilie

- 2024 – 21 aprilie

- 2025 – 6 aprilie

- 2026 – 29 aprilie

- 2027 – 18 aprilie

- 2028 – 2 aprilie

- 2029 – 24 martie

Pe ce dată se sărbătoresc Paștele ortodox și catolic 2023? Așa este calculată data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos

- 2030 – 14 aprilie

 

Sursa: calendar.center.ro

 


Natalia a dat cărțile pe față în Casa iubirii! Concurenta l-a înfruntat aprig pe Robert și i-a mărturisit tranșant lui Marinel că nu simte nimic pentru el! „N-a fost scânteia aia! Am încercat! Dar nu pot să spun că s-a schimbat foarte mult!”

Influențată de Radu, Natalia le-a mărturisit lui Robert și lui Marinel că nu a simțit pentru niciunul dintre ei scânteia care să ducă la o posibilă relație! „Eu n-am avut chestia asta din păcate cu tine!”

Cookies