Finlanda vrea să adere la NATO! Vladimir Putin ar putea s-o ia în vizor

,
Război

Finlanda vrea să adere la NATO! Vladimir Putin ar putea s-o ia în vizor

[Sursa foto: Twitter]

Finlanda a inițiat cererea de aderare la NATO ieri, 13 aprilie, chit că, în ultimii zeci de ani, relațiile ei cu Rusia au fost normale. Acum, acestea au fost perturbate de invazia pornită de Rusia în Ucraina.


In articol:

Finlanda a inițiat ieri o dezbatere pentru aderarea la NATO, dezbatare care ar putea deranja puternic Rusia. Invazia pornită în Ucraina a declanşat o schimbare fundamentală în opinia publică şi politică din Finlanda, potrivit BZI.ro.

Finlanda ar putea adera la NATO. Rusia ar putea fi înfuriată dacă acest lucru s-ar întâmpla

Război

Finlanda ar putea adera la NATO. Rusia ar putea fi înfuriată dacă acest lucru s-ar întâmpla

[Sursa foto: Twitter]

Dezbaterea pentru aderare la NATO pornită de Finlanda ar putea fi văzută ca fiind o provocare de către Rusia. Un raport cerut de guvernul finlandez şi lansat miercuri va examina mediul de securitate „schimbat fundamental”, conform Ministerului Afacerilor de Externe al Finlandei. Acest raport va fi supus examinării în Parlamentul finlandez.

Citeste si: Motivul pentru care Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de comiterea unui genocid în Ucraina: „Dovezile sunt din ce în ce mai multe”

Sisteme de rachete au fost transportate spre graniţa cu Finlanda, la doar câteva ore după ce Rusia a informat-o să nu adere la NATO. Într-un clip video publicat luni seara, se poate observa cum un sistem de două rachete ruseşti se îndreaptă spre graniţa cu Finlanda.

Aceste sisteme de rachete ar putea reprezenta sistemul de apărare de coastă K-300P Bastion-P, construit pentru a dărâma şi distruge atât nave cât și grupuri de luptă de portavioane, conform Daily Mail, citat de BZI.ro.

Aderarea la NATO a fost solicitată de majoritatea finlandezilor

După 20 de ani în care sprijinul public pentru apartenenţa la Alianţă a rămas constant la 20-30%, războiul pornit de Rusia în Ucraina a dus la o mărire voturilor în favoarea aderării de peste 60%, potrivit unor sondaje.

Citeste si: Volodimir Zelenski, mesaj dur pentru Rusia: Le este frică să recunoască

Declaraţiile publice adunate de cotidianul Helsingin Sanomat arată că jumătate dintre cei 200 de parlamentari ai Finlandei vor aderarea la NATO, iar 12 se opun.

Premierul Sanna Marin se aşteaptă la o hotărâre care să fie luată înainte de mijlocul verii, mulţi analişti afirmând că Finlanda ar putea veni cu o ofertă la timp pentru un summit NATO din iunie. Orice ofertă de aderare trebuie să fie acceptată de toate cele 30 de state NATO, un proces care ar putea să dureze între patru luni- un an. De asemenea, referitor la Finlanda și o posibilă aderare la NATO, țara scandinavă a primit până acum asigurări publice de la secretarul general Jens Stoltenberg că uşa Alianței rămâne deschisă, transmite BZI.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Rusia devine din ce în ce mai agresivă în ceea ce privește războiul cu Ucraina! Declarațiile făcute de președintele României, Klaus Iohannis

Nicuşor Dan refuză intrarea în PNL: 'Nu am niciun fel de preocupare politică'

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Motivul pentru care Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de comiterea unui genocid în Ucraina: „Dovezile sunt din ce în ce mai multe”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies