Femeile vor ieși mai târziu la pensie. Vârsta de pensionare a acestora va tot continua să crească

,
pensie-femei-vârstă-de-pensionare

Femeile vor ieși mai târziu la pensie. Vârsta de pensionare a crescut

[Sursa foto: Istock]

În luna iunie, vârsta de pensionare a femeilor a crescut. În acest moment, femeile pot ieși la pensie la vârsta de 61 de ani și zece luni, urmând ca aceasta să crească până în anul 2030, până când va ajunge la 65 de ani,


In articol:

În această perioadă, vârsta de pensionare a crescut pentru femei la 61 de ani și zece luni. Acest lucru se întâmplă în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice.

Conform romaniatv.net, stagiul complet de cotizare se ia în calcul pentru calcularea pensiilor, doar dacă acesta a ajuns la 31 de ani și zece luni.

Bărbații pot ieși la pensie la vârsta de 65 de ani și se vrea ca, până în anul 2030, să se ajungă la aceeași vârsta și în ceea ce privește femeile. Creșterea vârstei de pensionare va avea loc gradual, relatează bugetul.ro.

„Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci, probabil, va fi undeva prin 2030”, a declarat ministrul Muncii.

Citeste si: PSD vrea impozitarea pensiilor speciale și taxarea marilor companii cu cel puțin 0,5% din cifra de afaceri

pensie-femei-vârstă-de-pensionare

Femeile vor ieși mai târziu la pensie. Vârsta de pensionare a crescut

[Sursa foto: Istock]

În luna septembrie, vârsta de pensionare pentru femei va crește din nou

În luna septembrie a acestui an, femeile vor putea să iasă la pensie la vârsta de 61 de ani și 11 luni, iar, în ianuarie 2023, va ajunge la 62 de ani, stagiul de cotizare urcând și el până la 32 de ani.

Conform bugetul.ro, relatează romaniatv.net, legea pensiilor va avea parte de mai multe schimbări, astfel încât inechitățile din sistem să fie eliminate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Cu alte cuvinte, persoanele care au muncit cel puțin zece ani ar putea beneficia de o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe țară la momentul în care vor ieși la pensie, echivalentul a 1.020 lei. Suma ar urma să crească pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani cu 1%.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a spus Marius Budăi, potrivit Romaniatv.net.

Citeste si: Veşti bune pentru pensionari! Se măresc pensiile? Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: "Nu putem lăsa să ducă în spinare toată această perioadă complicată"

În continuare, Marius Budăi a mai spus că femeile care au mai mulți copii vor beneficia de dreptul de a ieși la pensie mai devreme. De asemenea, acesta a mai adăugat că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Anunțul momentului despre pensii! Vestea a venit de la Marius Budăi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023

Olaf Scholz, mesaj ferm pentru Putin: 'Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat'

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Pensiile și salariile românilor ar putea să scadă. Impozitarea progresivă poate micșora veniturile acestora

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies