Noile Legi ale Educației. Sorin Cîmpeanu: Elevii de la profesională vor putea să dea Bacalaureatul după 3 ani

,
studii profesionale de 3 ani

Elevii din școlile profesionale pot da examenul maturității după 3 ani de studiu

[Sursa foto: unsplush]

Ministrul Educației a anunțat faptul că elevii nu vor mai face un an suplimentar pentru a da examenul de Bacalaureat în noile licee profesionale propuse în proiectul de lege a învățământului.

În prezent, elevii din școlile profesionale fac 3 ani, iar după terminarea acestora se înscrie la liceu pentru încă doi ani de studiu.

Citeste si: Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale

Noile Legi ale Educației. Sorin Cîmpeanu, anunț despre școlile profesionale 

Schimbarea îi va ajuta pe elevii din școlile profesionale să înlocuiască cei aproape 5 ani de școală, din care clasa a XI-a care este un an suplimentar care completează competențele și cunoștințele elevului de liceu, în învățământul profesional ultimul an de studiu – anul III (echivalentul clasei a XI-a) fiind un an cu până la 70% practică în meseria aleasă, cu doar 3 ani pentru a putea absolvi examenul de maturitate.

Citeste si: Pe ce dată începe școala în septembrie 2022. Calendar școlar 2022- 2023

„Proiectele legii educației lansate în consultare publică vizează următoarele aspecte: școlile profesionale vor fi puternic susținute prin ridicarea la rang de liceu profesional. Atractivitatea, în acest fel, pentru învățământul profesional, va putea să crească deoarece cei care – copii, tineri, cei care se vor îndrepta către această formă de învățământ – vor știi din capul locului că vor avea șansa să-și continue studiile până la finalul liceului și vor putea să susțină examenul de Bacalaureat prin care să-și verifice competențele de bază.

Acest lucru se va putea face odată cu aplicarea acestei noi legi fără a mai pierde, între ghilimele, un an din viață, pentru că un elev care iese din școala profesională, cu calificare de nivel trei, după trei ani, pentru a finaliza studiile liceale și a susține examenul de Bacalaureat are nevoie de încă doi ani. Prin efectul acestei noi legi, în loc de doi ani va face unul singur, la fel ca toți ceilalți absolvenți de învățământ liceal.

Va putea să meargă în piața muncii cu o calificare de nivel trei, pentru trei ani, și va știi că va avea oricând posibilitatea de a face și clasa a XII-a și a susține și examenul de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Oradea.

Când se pune în aplicare noua lege a învățământului

Până pe 24 august, proiectul prin care elevii din filiera profesională pot continua studiile în cadrul aceluiași liceu în vederea participării la examenul de bacalaureat. În clasa a XII-a, aceștia vor aprofunda atât elementele de trunchi comun, cât și componenta de calificare profesională din clasele IX-XI, va fi în dezbatere.

Citeste si: Structura anului școlar 2022-2023. Cum sunt împărțite cele 5 module de învățare și când vor avea elevii vacanță în noul an școlar 2022-2023

În cazul în care prevederea va fi aplicată, din anul 2023 toți elevii vor avea parte de noile licee profesionale.

 

Sursa: edupedu.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Un medic ORL trage un semnal de alarmă: ”Un bețișor folosit pentru a curăța urechea poate duce la perforarea timpanului!”

Va fi show la Alba Iulia: mii de porții de fasole de 1 Decembrie

Un medic ORL trage un semnal de alarmă: ”Un bețișor folosit pentru a curăța urechea poate duce la perforarea timpanului!”

Exclusiv! Cristina Dorobanțu își dorește să își întemeieze o familie: "Visul meu cel mai mare este acela de a deveni cea mai bună mamă din lume!"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies