Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale

,
școală-profesională-liceu-profesional-desființare

Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale

[Sursa foto: Unsplash]

Schimbările din sistemul educațional nu se opresc, deoarece școlile profesionale vor fi desființate, iar elevii care aveau în plan această opțiune vor trebui să se înscrie la liceele profesionale. Schimbările vor începe odată cu luna septembrie a anului 2023.

Conform unui proiect de lege, școlile profesionale urmează să se desființeze din nou, iar elevii care voiau să se înscrie la ele vor trebui să se îndrepte către liceele profesionale.

Proiectul a fost publicat în dezbatere de Ministerul Educației.

De când vor fi desființate școlile profesionale?

Conform romaniatv.net, schimbarea va începe odată cu luna septembrie a anului 2023.

„Începând cu anul școlar 2023-2024, clasele de învățământ profesional, cu durata de 3 ani, reglementat de Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care funcționează în cadrul școlilor profesionale și liceelor tehnologice, se reorganizează în cadrul liceelor profesionale”, a declarat Ministrul Educației, conform edupedu.ro, relatează romaniatv.net.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu: Gramatica va fi reintrodusă în programa de liceu

Mai mult decât atât, liceele profesionale nu vor mai putea să organizeze clase vocaționale și nici clase de filieră teoretică tot din toamna anului 2023. În consecință, cele care există deja vor trebui să intre în lichidare, însemnând că toate clasele existente vor fi duse până la capăt, dar nu se vor mai organiza noi admiteri.

școală-profesională-liceu-profesional-desființare

Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale

[Sursa foto: Istock]

Filiera profesională urmează să aibă patru profiluri: protecția mediului, tehnic, protecția mediului și resurse naturale.

Unităţile de învăţământ liceal profesional se organizează cu o singura filieră şi unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii”, mai este menționat în documentul ce este dezbătut în prezent.

Ce calificare va oferi promovarea examenului de Bacalaureat?

„Finalizarea a trei ani în educația profesională sau a patru ani în cea vocațională/teoretică conferă elevului o calificare de nivel 3 și acces direct pe piața muncii, în baza unor probe profesionale specifice.

Elevii din filiera profesională pot continua studiile în cadrul aceluiași liceu în vederea participării la examenul de bacalaureat. În clasa a XII-a, aceștia vor aprofunda atât elementele de trunchi comun, cât și componenta de calificare profesională din clasele IX-XI. Promovarea examenului de bacalaureat le conferă o calificare de nivel 4”, mai este specificat în proiectul de lege, potrivit edupedu.ro.

Citeste si: Se fac schimbări importante pentru elevi în anul școlar 2023-2024! Elevii claselor a VIII-a nu mai sunt obligați să dea Evaluarea Națională. Bacalaureatul suferă și el schimbări

În momentul de față, în cazul în care un absolvent al unei școli profesionale vrea să susțină examenul de Bacalaureat, acesta va trebui fie să facă doi ani de completare (clasele a XI-a și a XII-a), fie trei ani de completare (clasele: a X-a, a XI-a și a XII-a).

„Pentru anumite filiere, profiluri, specializări sau calificări, stabilite de Ministerul Educaţiei, absolvenţii învăţământului liceal pot susţine un examen de certificare a calificării, separat de examenul de bacalaureat”, mai este specificat în textul propunerii.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

REZULTATE admitere liceu 2022. EDU.RO publică rezultatele repartizării computerizate pe 14 iulie 2022. Cum poți să verifici online la ce liceu ai intrat

Șocant: Zvastică în bradul de Craciun din Letonia: țara a fost fost pusă la pământ de Adolf Hitler în cel de-Al Doilea Război Mondial - FOTO-VIDEO

REZULTATE admitere liceu 2022. EDU.RO publică rezultatele repartizării computerizate pe 14 iulie 2022. Cum poți să verifici online la ce liceu ai intrat

EDU.RO rezultate Admitere liceu 2022. Când află absolvenții de gimnaziu rezultatele finale ale repartizării computerizate

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies