Durere mare în lumea medicilor din România! A murit un important medic român, la 94 de ani. Era supranumită „mama Polidinului”

,
deces

Durere mare în lumea medicilor din România! A murit un important medic român, la 94 de ani. Era supranumită „mama Polidinului”

[Sursa foto: Twitter]

Este doliu în lumea medicilor din România. A murit Sylvia Hoișie, în vârstă de 94 de ani. Medicul a inventat vaccinul Polidin și s-a stins din viață marți dimineață, pe 24 mai. Aceasta va fi înmormântată în Cimitirul Evreiesc din Iași.


In articol:

A murit Sylvia Hoișie, medicul care a inventat vaccinul Polidin. Anunțul a fost făcut de comunitatea evreilor din Iaşi.

Până la acest moment, nu se cunosc detalii exacte despre moartea medicului în vârstă de 94 de ani. Regretata „mamă a Polidinului” va fi înmormântată pe 27 mai, la ora 11:00, potrivit RomâniaTV.

A murit Sylvia Hoișe, inventatoarea vaccinului Polidin. Femeia, medic de meserie, a fost închisă patru ani într-un lagăr

deces

A murit Sylvia Hoișe, inventatoarea vaccinului Polidin. Femeia, medic de meserie, a fost închisă patru ani într-un lagăr

[Sursa foto: Twitter]

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iaşi.

Citeste si: Cine este autorul masacrului din Texas care a împușcat mortal 19 copii și 2 adulți. Salvador Ramos era transgender și adora să poarte fuste scurte, potrivit unor informații

La vârsta de doar 14 ani, Sylvia Hoișie a fost deportată împreună cu familia ei în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, unde a stat patru ani închisă într-un lagăr, iar atunci când a ieșit, s-a întors în România.

„Era începutul lunii octombrie 1941, când s-a adeverit zvonul că vom fi deportaţi. Nu ştiam unde, nu ştiam de ce. Au fost adunaţi toţi evreii şi chemaţi direct în triajul gării. Peste tot pe străzi erau afişe în care se spunea că evreii trebuie să meargă direct la gară. Cu noi erau şi bunicii noştri, care aveau peste 80 de ani, şi cu toţii am fost aruncaţi în vagoane de vite.

După un drum care ni s-a părut nesfârşit, am ajuns la Atachi, un orăşel situat în nordul Basarabiei.

Cu greu se poate descrie ce am văzut acolo: pereţii caselor erau umpluţi cu sânge şi înscrisuri cu numele oamenilor omorâţi în acele locuri. Totul părea straniu, parcă din altă lume. Aici am văzut pentru prima dată cum un om înnebuneşte şi cum este omorât după ce a fost legat de copac. Este vorba de unul dintre farmaciştii oraşului nostru. Trebuie să vă spun că în toată această perioadă am fost păziţi de militari români.

Citeste si: Volodimir Zelenski este ținta atacurilor Rusiei, din nou! „Zelenski s-a sinucis într-un buncăr din Kiev”. Propaganda rușilor a ajuns la un alt nivel

După două-trei zile am fost organizaţi în convoaie şi duşi sub pază la Nistru pentru a fi trecuţi la Moghilev. Înainte de a trece Nistrul ni s-au luat toate actele de identitate, deci nu mai existam. A trebuit să predăm tot aurul pe care îl aveam, iar banii pe care îi aveam a trebuit să-i schimbăm în ruble. După ce am trecut Nistrul, am ajuns la Moghilev, un oraş distrus şi el întrucât trecuse războiul pe acolo, după care ni s-au schimbat din nou banii în mărci germane, emise numai pentru ţinuturile pe care le-au cucerit nemţii, adică fără nicio valoare. Bunicii mei au murit după trei săptămâni de la deportare”, a povestit medicul Sylvia Hoișie, într-un interviu acordat agenției de presă Adevărul, citat de RomâniaTV.

Cine a fost Sylvia Hoișie. A încetat la vârsta de 94 de ani

Sylvia Hoișie a absolvit Facultatea de Medicină din Iași, iar apoi s-a angajat la Institutul Cantacuzino. Acolo, ea a fost unul dintre cercetătorii de la începutul anilor '60 care au inventat vaccinul Polidin. Astfel, medicul a primit porecla „doamna doctor Polidin”.

Regretatul medic a stat într-un apartament modest, cumpărat în rate, în cartierul ieșean Tătăraşi, până la finalul vieții sale.

În 2018, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, Sylvia Hoișie a fost decorată, împreună cu alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, potrivit RomâniaTV.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Profesoara care a creat un Silicon Valey în Prahova. Foştii ei elevi lucrează la marile companii IT din lume

Benone Sinulescu ar fi împlinit azi 85 de azi. Cum și-a petrecut Nea Beni ultima zi de naștere

Coreea de Nord susține că a identificat sursa focarului de COVID: 'lucruri străine' în apropierea graniței cu Coreea de Sud

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ea este tânăra din România care a murit în Thailanda! Trupul Iosanei a fost dus la autopsie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies