După Germania, România expulzează și ea zece diplomați ruși, pe fondul masacrului provocat de Rusia în regiunea Bucha

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 06 ian 2023, 02:05

După Germania, România expulzează și ea zece diplomați ruși, pe fondul masacrului provocat de Rusia în regiunea Bucha

Sursa: Canva.com

În ultimele 28 de ore, peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE din cauza crimelor făcute de armata rusă în orașul Bucha. Acum, România aplică aceleași sancțiuni și expulzează zece diplomați ruși, la rândul ei.

Ministerul Afacerilor Externe  a anunțat ieri, 5 aprilie, că a decis să expulzeze zece persoane care lucrează la Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, declarând că printre acestea nu este inclus şi ambasadorul Valery Kuzmin.

România expulzează zece diplomați ruși, pe fondul masacrului provocat de armata rusă în Bucha

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 42 de război. Trei spitale, bombardate în Nikolaev. Generalii americani vor mai multe trupe în România

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei.”, transmite Comunicatul MAE.

Danemarca a expulzat 15 diplomați ruși care au fost acuzați de spionaj. De asemenea, Italia a expulzat, marți, 30 de diplomați ruși. Ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, a transmis că 25 de diplomați ruși și personalul ambasadei vor fi expulzați, ca sancțiune asupra masacrului provocat de Rusia în regiunea Bucha din Ucraina.

„Am descoperit că cei 15 erau agenți de informații ruși care desfășurau acțiuni de spionaj pe teritoriul danez”, a spus ministrul danez de externe, Jeppe Kofod.

Suedia a declarat, de asemenea, că va expulza trei diplomați ruși care au făcut „operațiuni ilegale” în țară.

Din februarie, de când Rusia a pornit o invazie în Ucraina, țările occidentale au expulzat peste 250 de diplomați ruși.

Citeste si: Tensiunile dintre Rusia și Germania se intensifică! Mai mulți diplomați ruși au fost expulzați

Cine a fost jurnalista rusă Svetlana Babaieva împușcată mortal într-un poligon din Crimeea

Franța a transmis în această dimineață că va expulza 35 de diplomați ruși, după ce, luni seară, Germania expulza și ea 40 de diplomați ruși, din cauza masacrului comis în Bucha.

Diplomatul cu cel mai înalt rang care a fost expulzat până acum este ambasadorul rus la Vilnius.

În trecut, Bulgaria îl expulzase pe primul secretar al ambasadei de la Sofia pentru că ar fi fost implicat în acțiuni de spionaj.

 


Cookies