Doza patru de vaccin anti-Covid în România. Cine și când trebuie să facă doza patru de vaccin împotriva coronavirusului? Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

,
doza patru de vaccin anti-covid va fi administrata la 6 luni dupa schema completa de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a făcut precizări despre doza patru de vaccin anti-Covid

[Sursa foto: Facebook, unsplash]

Dacă inițial schema de vaccinare împotriva coronavirusului cuprindea 3 doze, acum, Valeriu Gheorghiță a anunțat cine trebuie să facă doza patru de vaccin anti-Covid și când va fi administrată.


In articol:

România a început vaccinarea cu doza a treia de vaccin anti-Covid, doza Booster, iar acum, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a vorbit despre necesitatea dozei patru de vaccin anti-Covid în România.

Află ce categorii de persoane se vor vaccina cu doza patru de vaccin anti-Covid și când se va întâmpla acest lucru.

Cine se va vaccina cu doza patru de vaccin anti-Covid? 

La începutul campaniei de vaccinare, autoritățile au menționat că vor fi administrate doar 2 doze de vaccin împotriva coronavirusului. Ulterior, testele au arătat că este nevoie de doze suplimentare pentru întărirea sistemului imunitar și pentru a oferi organismului un grad de protecție ridicat împotriva coronavirusului, astfel că a fost introdusă și doza a treia de vaccin anti-Covid, cunoscută și sub denumirea de doză Booster.

doza patru de vaccin anti-covid va fi administrata la 6 luni dupa schema completa de vaccinare

A patra doză de vaccin anti-Covid, administrată la 6 luni după a treia doză 

[Sursa foto: unsplash]

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a făcut o serie de precizări în legătură cu doza patru de vaccin anti-Covid. Medicul specialist a explicat cine se va vaccina cu doza patru de vaccin anti-Covid și de ce este neceasară o doză suplimentară.

doza patru de vaccin anti-covid va fi administrata la 6 luni dupa schema completa de vaccinare

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România 

[Sursa foto: Facebook]

Potrivit informațiilor oferite de Valeriu Gheorghiță, doza patru de vaccin anti-Covid va fi administrată persoanelor care au un răspuns imun scăzut în urma schemei de vaccinare cu trei doze.

În această categorie intră următoarele persoane: 

  • Persoanele care au făcut transplant și care urmează un tratament cu imunosupresoare, indiferent că este vorba despre transplant de organe solide sau transplant de celule stem hematopoietice.
  • Pacienții oncologici care urmează un tratament cu imunosupresoare, dar și bolnavii care se află într-un stadiu avansat al bolii.
  • Persoanele cu imunodeficiență dobândită.
  • Persoanele cu imunodeficiență congenitală.

Valeriu Gheorghiță a precizat că aceste persoane fac parte din categorii vulnerabile, motiv pentru care este nevoie de o doză suplimentară de vaccin, doza patru de vaccin anti-Covid,

pentru a crește răspunsul imun al organismului.

„În aceste situații, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist, se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la trei săptămâni (Pfizer) sau o lună (Moderna) și la încă o lună, indiferent de tipul de vaccin despre care vorbim.

Este foarte probabil ca aceste persoane care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, după 6 luni, de un rapel.

Obiectivul primelor trei doze este de a crește răspunsul inițial, nu neapărat de a asigura o protecție mai de durată. S-a observat că cei din aceste categorii, după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, cu peste 80%-90%.

Astfel, după doza a treia, aceste persoane vor fi protejate, de la un procent de 40%-50%, undeva dincolo de 70%-80%, ceea ce este foarte important, ținând cont că vorbim despre pacienții cei mai vulnerabili. 

Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate, care va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei iniţial plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială.”, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, potrivit digi24.ro.

doza patru de vaccin anti-covid va fi administrata la 6 luni dupa schema completa de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a precizat că este nevoie de doza patru pentru a creștre răspunsul imun în cazul anumitor categorii de persoane 

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: De ce boli poți suferi după vaccinare? Anunțul făcut de medicul Gabriel Diaconu

Când se va face vaccinarea cu doza patru de vaccin anti-Covid?

Vaccinarea cu doza patru de vaccin anti-Covid se va face la o distanță de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare. Mai exact, pacienții din categoriile vulnerabile vor face a patra doză de vaccin anti-Covid după 6 luni de la administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid, doza Booster.

În ceea ce privește vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid, doza Booster, până în prezent, 290,851 de români au făcut a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului, în contextul în care vaccinarea cu a treia doză a început în România pe data de 28 septembrie 2021. 

doza patru de vaccin anti-covid va fi administrata la 6 luni dupa schema completa de vaccinare

Doza patru de vaccin anti-Covid va fi administrată persoanelor din categoriile vulnerabile 

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: A treia doză de vaccin vine și cu efecte adverse! De ce simptome au avut parte anumiți pacienți

 

Citește-ne pe

Citește și:

DOZA BOOSTER. Care este vârsta de administrare pentru a treia doză de vaccin anti-COVID-19?

Cea mai mare rafinărie din România, pe radarul de investiții al unui gigant polonez: 'Se tot învârt'

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Ce este „degetul COVID”? Specialiștii explică în ce condiții apare această iritație, după infectarea cu virusul COVID-19

Toată lumea trebuie să știe! Florin Cîțu a făcut anunțul. De ce testele pentru depistarea COVID-19 nu vor mai reprezenta o excepție de la reguli când rata de infectare depășește...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies