Doliu in lumea muzicii clasice! Dirijorul Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Targu Mures, a decedat dupa ce s-a infectat cu COVID-19

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 01 feb 2021, 14:30
A murit dirijorul Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Targu Mures

Directorul Filarmonicii de Stat din Targu Mures, dirijorul Vasile Cazan, a decedat in aceasta dumineata, la varsta de 68 de ani.

Tragicul anunt a fost facut chiar pagina de Facebook a institutiei pe care o conducea cu daruire marele dirijor, Vasile Cazan.

Doliu in lumea muzicii clasice! Dirijorul Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Targu Mures

Dirijorul Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Targu Mures, a murit la varsta de 68 de ani, dupa ce fusese internat de mai multe zile la terapie intensiva in urma infectarii cu noul coronavirus, dar si cu alte afectiuni preexistente.

Vasile Cazan a fost testat pozitiv COVID si carantinat inca din 29 septembrie. Alti 5 angajati ai Filarmonicii de Stat din Targu Mures au fost infectati cu noul coronavirus.

Dirijorul Vasile Cazan s-a nascut la Târgu Mureş în anul 1952, a studiat vioara, viola şi pianul la Târgu Mureş şi a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu, perfecţionându-se ulterior şi cu maestrul Marin Constantin.

Citește și: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”

Vasile Cazan participat la cursuri de perfecţionare pentru dirijat orchestra la New York, cu dirijorul Laszlo Halasz de la Conservatorul Julliard, care a fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini şi Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York.

Haos, violență și moarte: Statul periculos din Peru

Din anul 1990, Vasile Cazan era dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu Mureş, iar din 1998 era şi directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mures.

"A avut intotdeauna un cuvant bun pentru toata lumea şi intr-un mod tipic cetăţenilor mai în varsta din Târgu Mureş se exprima întotdeauna în limba maternă a persoanei cu care vorbea. Umanitatea sa, iubirea cu care se adresa către toată lumea erau depăşite doar de dragostea sa pentru muzică. A fost un om adevărat. Vasile Cazan a condus Filarmonica de Stat Târgu Mureş mai bine de 20 de ani, dar a fost mult mai mult decât un director, a fost un adevărat mentor care a crescut mai multe generaţii, insuflându-le dragostea pentru muzică.

Vom păstra memoria lui pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească în iubirea sa, domnule director!", a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, pe pagina sa de Facebook.