Diplomați americani și chinezi de top discuta despre balon?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 nov 2023, 00:20

Secretarul de stat american Blinken i-a spus diplomatului chinez Wang Yi că un astfel de incident "nu trebuie să se mai repete niciodată"

Sursa: Captură YouTube

Secretarul de stat american Blinken i-a spus diplomatului chinez Wang Yi că un astfel de incident "nu trebuie să se mai repete niciodată"

Secretarul de stat american Blinken i-a spus diplomatului chinez Wang Yi că un astfel de incident "nu trebuie să se mai repete niciodată". Wang a spus că SUA au folosit "forță excesivă" atunci când au doborât balonul. Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul chinez de externe Wang Yi s-au întâlnit sâmbătă, în marja Conferinței de securitate de la Munchen. A fost prima întâlnire la nivel înalt a oficialilor americani și chinezi de când a izbucnit o dispută între Washington și Beijing din cauza unui balon chinezesc doborât de Statele Unite.

Întâlnirea a avut loc într-o locație confidențială, departe de mass-media, a precizat Departamentul de Stat al SUA într-o declarație. O întâlnire în Germania între oficiali fusese anticipată pe scară largă. Incidentul este unul destul de neobisnuit in lumea moderna si a atras foarte multa atentie internationala si politica asupra intregii situatii.

Blinken spune că incidentul "nu trebuie să se mai repete", Beijingul îndeamnă SUA să schimbe cursul

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Blinken "a vorbit direct despre încălcarea inacceptabilă a suveranității SUA și a dreptului internațional de către balonul de supraveghere la mare altitudine (al Chinei) în spațiul aerian teritorial al SUA, subliniind că acest act iresponsabil nu trebuie să se mai repete niciodată".
Blinken a avertizat, de asemenea, cu privire la "implicațiile și consecințele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei sau asistență pentru evitarea sancțiunilor sistemice", a adăugat Price.

Blinken își anulase o călătorie la Beijing la începutul acestei luni din cauza incidentului cu balonul, care a devenit o problemă majoră de dispută între cele două țări. SUA au declarat că au doborât un balon de supraveghere chinezesc la 4 februarie care a plutit în spațiul aerian continental, în timp ce Beijingul insistă că era vorba de un dirijabil civil destinat cercetării științifice. Agenția de știri chineză de stat Xinhua a relatat că Wang "a precizat poziția solemnă a Chinei cu privire la așa-numitul incident cu dirijabilul".

Wang "a îndemnat partea americană să schimbe cursul, să recunoască și să repare daunele pe care utilizarea excesivă a forței le-a cauzat relațiilor dintre China și SUA", a raportat Xinhua.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Wang consideră că doborârea baloanelor este o reacție exagerată

Anterior, sâmbătă, Wang a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen că reacția SUA de doborâre a baloanelor a fost "isterică și absurdă".
"Există multe baloane din multe țări pe cer. Vreți să le doborâți pe fiecare dintre ele?". a spus Wang.
Wang a acuzat SUA că au o "percepție greșită" asupra Beijingului, spunând că speră ca relațiile să revină pe o "pistă de dezvoltare sănătoasă".


Președintele SUA, Joe Biden, a abordat această dispută în declarații făcute la începutul acestei săptămâni, spunând că "nu își cere scuze pentru că a doborât acel balon".
Biden a declarat că se așteaptă să vorbească în curând cu președintele chinez Xi Jinping despre presupusul incident cu balonul spion care a fost depistat in teritoriul aerian american cu mult timp inainte de a fi doborat.

Citește și: Peste 300.000 de pasageri afectati de greva de 24h din Germania!

Citește și: "Părintele internetului" contra investirii în inteligența artificială?

Citește și: 300 de ore de la cutremurul din Turcia- Care este bilantul?