Guvernul a decis să prelungească, prin intermediul unei ordonațe, indemnizația pentru cei care au dobândit venituri înainte pe pandemie pe baza unor contracte de colaborare și drepturi conexe. Astfel, artiștii vor primi, în continuare, sprijin din partea statului român.
Artiștii afectați de pandemie vor primi sprijin din partea statului
Florin Cîțu a făcut anunțul joi, 3 iunie. Acesta a dezvăluit că indemnizația se va acorda persoanelor care au beneficiat pe perioada stării de alertă și de urgență de indemnizația pentru întreruperea activității.
”Este o cerință special din mediul cultural de a extinde plata acestei indemnizații. Acest lucru, cred, se extinde până la finalul stării de alertă, trei luni după aceea și se acordă pentru drepturi de autor și drepturi conexe, artiștii”, a spus premierul Florin Cîțu.
Cu toate acestea, artiștii români afectați de pandemie vor primi, în continuare, indemnizația de 41,5% din salariul mediu brut.
Acești bani se acordă profesioniștilor și altor persoane care au rezultat venit înaintea instituirii stării de alertă sau de urgență, în baza unor contracte de colaborare.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Măsuri de relaxare a restricțiilor
Un nou val de relaxare a restricțiilor a început pe 1 iunie, astfel, pentru că numărul infectărilor cu noul coronavirus a scăzut semnificativ, CNSU a decis ca barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri vor fi deschise până la ora 24:00, la capacitatea de 50%, sau la capacitatea de 70%, însă vor avea acees
doar cei care s-au imunizat împotriva virsului.Totodată, s-au deschis piscinele și locurile de jocă din spații închise, la capacitatea maximă de 70%, în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate a scăzut sub 3 la mia de locuitori.
Purtarea măștii la birou nu mai este obligatorie dacă în încăpere nu sunt mai mult de cinci oameni și toți sunt vaccinați.
Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori până la 25% din capacitatea maximă a spațiului, atât la interior, cât și la exterior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.