Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii și ce trebuie să facă beneficiarii pentru a primi sumele aferente

,
Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii

Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii

[Sursa foto: PixaBay]

Plata aferentă Pilonului II de pensii din România, privind toate pensiile private și obligatorii, trece printr-o modificare importantă ce vizează toți participanții și moștenitorii acestora. Sistemul de alocare al banilor se schimbă astfel încât plata se va face în mod diferit de anii anteriori.


In articol:

La îndemnul și atenta supraveghere a Uniunii Europene și a Băncii Mondiale, România a introdus în anul 2007 un sistem de pensii private, cu scopul menținerii unui sistem eficient de alocare al pensiilor în contextul în

care numărul angajaților este în scădere, în mare parte datorită micșorării ratei de natalitate la nivel mondial. Acești piloni de pensii sunt: Pilonul I – fonduri de pensii obligatorii de la stat, Pilonul II – fonduri de pensii obligatorii private și Pilonul III – fonduri de pensii facultative private.

Pilonul II de pensii suferă câteva modificări în anul 2022, cea mai importantă fiind modalitatea de primire a banilor. Conform ultimelor schimbări în acest domeniu, plata se va face în rate egale timp de 12 luni, diferit de modalitatea de primire a sumelor aferente care a fost în vigoare până acum. Iată cum se vor primii banii pentru Pilonul II de pensii începând cu anul 2022:

Cum se vor încasa banii

În urma ultimelor modificări, Pilonul II de pensii private obligatorii se va încasa în tranșe egale.

Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la nivelul Ministerului Muncii, plata pensiilor pentru Pilonul II se va putea face doar în 12 tranșe egale, achitarea integrală a sumei aferente fiind posibilă doar în anumite cazuri foarte bine întemeiate.

Sarcina fiscală pentru veniturile încasate în urma pensiilor private constă într-un impozit pe venit în valoare de 10%, ce se aplică tuturor sumelor care depășesc o bază impozabilă de 2.000

de lei pe lună, conform Codului Fiscal în vigoare. Astfel, tratamentul fiscal pentru toate sumele de bani care provin din participarea la fondurile de pensii private este același cu cel pentru pensiile aplicabile sistemului public, adică Pilonul I.

Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii

Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cele mai importante modificări privind Pilonul II de pensii. Cum vor primi beneficiarii banii

Participanții pentru pensiile private și moștenitorii acestora puteau primi plata din partea fondurilor de pensii atât sub forma unei plăți integrale, cât și a unor tranșe egale pentru o durată ce nu trebuie să depășească 5 ani.

În luna noiembrie a anului 2021, Asociația pentru Pensiile Administrative Private din România (APAPR) declara că Pilonul II și Pilonul III de pensii private au realizat plăți ce depășesc suma de un miliard de lei, pentru circa 115.000 de participanți și moștenitori.

Câte persoane beneficiază de Pilonul II și care este părerea acestora despre plata în tranșe

Majoritatea persoanelor care trebuie să primească bani prin intermediul Pilonului II de pensii consideră că noua modificare nu le satisface nevoile. Aceștia își doresc să primească banii aferenți condițiilor îndeplinite necesare într-o singură tranșă, integral, fără a fi nevoie să împartă valoarea în sume mai mici care trebuie încasate în mai multe ture.

Din momentul introducerii sistemului de pensii private în România și până în luna noiembrie a anului 2021,  Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a declarat că peste 59.000 de participanți și moștenitori au încasat 605 milioane de lei prin intermediul Pilonului II de pensii. Din punct de vedere al acumulării sumei aferente ambelor piloni de pensii private, aceștia au realizat plăți de 200 de milioane de euro pentru aproximativ 115.000 de participanți și angajatori, din momentul aprobării sistemului de alocare până la finalizarea studiului.

Care sunt pilonii de pensii

România folosește în prezent un sistem de alocare al pensiilor ce le diferențiază pe acestea atât din punct de vedere al provenienței între pensii private și pensii din partea statului, cât și din punct de vedere al obligativității lor, în pensii facultative și private. Iată care sunt cei trei piloni de pensii și ce înseamnă fiecare:

  • Pilonul I – sistemul public de pensii, aferent tuturor locuitorilor care beneficiază de venituri din partea statului în urma pensionării.
  • Pilonul II – fonduri de pensii private obligatorii, susținute prin intermediul contribuției de asigurări sociale plătită de toți locuitorii României. În acest caz, această contribuție este direcționată către fondurile private de pensii, care sunt bazate pe acumularea și investirea continuă a acestor sume de bani. Pilonul II reprezintă o proprietate privată a tuturor cetățenilor, iar în prezent, 3,75% din cota totală de 25% de CAS este virată în conturile beneficiarilor Pilonului II, în număr de aproximativ 7 milioane de români.

Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii

Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre desfiinţarea pensiilor speciale: "Toate vor fi pe contributivitate"

  • Pilonul III – fonduri de pensii private facultative, care funcționează asemănător cu cele aferente Pilonului II, dar a căror contribuții nu sunt redirecționate către bugetul public, ci sunt plătite în mod voluntar de angajați și angajatori. În prezent, aproximativ 450.000 de români contribuie la acest tip de pensie suplimentară.

Situații pentru plata plăților private aferente Pilonilor II și III

Fondurile de pensii private fac plăți beneficiarilor doar în cazul în care persoana în cauză se află într-una dintre următoarele situații excepționale:

  1. Pensionare. Participanții pilonului II pot revendica activul personal în contul de pensie privată în cazul în care ating limita de vârstă necesară pensionării din punct de vedere al legislației în vigoare. În cazul Pilonului III, toți pensionarii care au împlinit vârsta de 60 de ani își pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă personală.
  2. Invaliditate. Dacă participantul devine invalid din punct de vedere medical, plata aferentă se face doar în urma dovedirii unei decizii specializate care să ateste handicap de gradul 1 sau 2, reprezentând incapacitatea de a-și continua munca.
  3. Decesul. În cazul în care participantul trece în neființă, moștenitorii legali ai acestuia, sau moștenitorii menționați în testament devin beneficiari și pot revendica activul participantului. În cazul Pilonului II, moștenitorii care beneficiază de asemenea de pensii private pot primi sumele prin intermediul unui virament bancar. Persoanele moștenitoare care nu reprezintă participanți beneficiază în mod direct de suma aferentă. Pentru Pilonul III, moștenitorii sunt nevoiți să completeze o cerere și să depună documentele necesare pentru a putea beneficia de activul participantului decedat.

 

Sursă: hotnews.ro ,   alephnews.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

Rusia face amenințări grave către NATO: „Să-și strângă catrafusele și să se întoarcă la limitele din 1997”

Mică radiografie politică a României, în ziua în care Rusia a cerut NATO să-și retragă trupele din țara noastră

TOTI CHIRIASII si cei din GAZDA sunt VIZATI! POLITIA a facut ANUNTUL, se va ramane fara BULETINE

Au trecut 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Cum arată acum casa de la Ipotești unde a copilărit marele poet

Program TV Live Stream Online „Bravo, ai stil! Celebrities” - Ediția de vineri, 14 ianuarie 2022 - VIDEO

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies