Cum prevăd economiștii evoluția valutei în următoarea perioadă a anului. Ce se va întâmpla cu moneda euro

,
 previziuni evolutie valuta

Dolarul atinge valoarea euro

[Sursa foto: unsplash]

Prima data când dolarul și euro au avut aceeași valoare a fost în 1999, iar timp de două decenii, euro a fost cunoscută drept cea mai puternică monedă și una cheie a lumii.


In articol:

În 2008, când a avut loc criza financiară în America, euro valora de 1,6 ori mai mult decât dolarul American. Însă în ultimele 14 luni, euro a pierdut 20% din valoare față de dolarul american.

Citeste si: Curs valutar BNR joi, 21 iulie 2022: Dolarul crește din nou! Cotațiile la bănci

Cum prevăd economiștii evoluția valutei în următoarea perioadă

 previziuni evolutie valuta

Ce se va întâmpla în continuare

[Sursa foto: unsplash]

Euro a ajuns la un nivel înalt în urma creșterilor din ultima vreme și specialiștii se gândesc că va ajunge la valoarea de 5 lei până la finalul acestui an. Nici dolarul american nu se lasă mai prejos și îl ajunge din urmă, iar o scădere drastică a euro doar va realiza o creștere și mai mare a inflației. Cu nu mult timp în urmă, dolarul a ajuns la paritate cu euro, ceea ce înseamnă că ambele aveau aceeași valoare, afectată de riscul întreruperii livrărilor de gaze ruseşti pentru economia europeană, transmite AFP.  

Citeste si: Ce este IRCC și cu ce este diferit față de ROBOR

Ce se poate întâmpla dacă dolarul american va bate moneda euro

 previziuni evolutie valuta

Ce se întâmplă dacă dolarul bate euro?

[Sursa foto: unsplash]

Odată cu paritatea dintre cele două monede, dolar și euro, un nou val de scumpiri va veni. Datele Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.

Comisia Europeană a decis să reducă prognozele de creștere economică în Europa, pentru anul acesta și pentru cel care urmează, dar în același timp vor lua în considerare mjorările inflației cauzate de războiul din Ucraina.

Carburanții vor avea de suferit prima dată, deoarece atât petrolul, cât și carburanții sunt tranzacționați la nivel mondial în dolari. Președintele Asociației Energia Inteligentă a anunțat că motivul pentru care carburanții nu s-au ieftinit este creșterea dolarului față de leu, deși barilul de țiței a scăzut pe bursele mondiale de la 120 la 100 de dolari. „Dacă faci calculele, o să vezi că mare parte din ce s-a ieftinit la petrol o fost mâncat de creșterea dolarului. Dacă la dolar cursul rămânea la fel, atunci prețul carburanților ar fi trebuit să scadă cu un leu pe litru”, spune Dumitru Chisăliță.

Domeniul alimentar este și acesta afectat deoarece tranzacțiile pentru grâu, porumb, soia, zahăr sau cafeauza sunt făcute tot în dolari american, spune consultantul fiscal Emilian Duca.

Citeste si: Cât de mare este tezaurul pe care România îl are de recuperat de la Rusia. Este vorba despre tone de aur

Electronicele vor fi și ele scumpite, deoarece marea majoritate a acestora sunt fabricate în China, care are deja de suferit în urma pandemiei de COVID19. Criza cipurilor și a componentelor din urma restricțiilor au afectat producția din ultimii ani.

Surse: libertatea.ro, romania.europalibera.org, fresh24.ro, digi24.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Diana Șoșoacă, duminică, de la ora 22:30, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Adrian Năstase a câștigat în instanță dreptul de a încasa pensia specială de parlamentar (Antena 3)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Se aplică începând de astăzi la toate plățile! Schimbare de ultim moment pentru toți românii! Vom scoate mai mulți bani din buzunar

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies