Cât de mare este tezaurul pe care România îl are de recuperat de la Rusia. Este vorba despre tone de aur

,
tezaurul-româniei-moscova-aur-rusia

Cât de mare este tezaurul pe care România îl are de recuperat de la Rusia

[Sursa foto: Istock]

Alexandru Muraru, deputat PNL, susține că Banca Națională a României are în Rusia depozite de peste 90 de tone de aur, în valoare de peste 300.000.000 de lei. În opinia lui, România trebuie să își recupereze tezaurul.


In articol:

Alexandru Muraru, deputat PNL, susține că Banca Națională a României trebuie să înceapă toate demersurile necesare pentru a recupera tezaurul pe care îl are la Moscova. Politicianul susține că România are în Rusia depozite de aur de 91,5 de tone de aur, în valoare de 315.154.980

de lei.

Tezaurul României trebuie recuperat prin intermediul demersurilor necesare

„Trebuie să continuăm demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naţionale a României. Astăzi se împlinesc 105 ani (1917) de când Consiliul de Miniştri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanţe, strămutarea sediului şi avutului Băncii Naţionale a României în Rusia. Cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin”, a declarat Alexandru Muraru.

În momentul de față, un gram de aur a ajuns să aibă o valoare de 269 de lei, la cursul BNR. Așadar, tezaurul României de la Moscova are o valoare de 4,9 milioane de euro, însemnând peste 24 de miliarde de lei.

Mai mult decât atât, conform lui Alexandru Muraru, negocierile dintre Rusia și dintre România în ceea ce privește tezaurul au fost sistate, însă această problemă trebuie rezolvată, deoarece lucrurile nu pot rămâne așa.

Citeste si: Ce este IRCC și cu ce este diferit față de ROBOR

tezaurul-româniei-moscova-aur-rusia

Cât de mare este tezaurul pe care România îl are de recuperat de la Rusia

[Sursa foto: Istock]

Alexandru Muraru a explicat cum de tezaurul României a ajuns la Moscova

„Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei şi României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România.

Dar, după cum bine ştiţi, după venirea bolșevicilor la putere, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate.

Citeste si: Cât a costat Alaska în 1867. Teritoriul a fost cumpărat de SUA de la Rusia

Ministerul de Externe Bogdan Aurescu a reluat, după 3 ani, în 2019, activitățile Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial. Izbucnirea războiului a sistat aceste negocieri.

După ce Ucraina și lumea liberă va învinge militar agresorul rus, trebuie condiționată revenirea Federației Ruse pe scena internațională de respectarea obligațiilor asumate, inclusiv cele privitoare la restituirea tezaurului românesca”, a mai spus Alexandru Muraru.

În urmă cu un an, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a spus că timpul nu a adus nicio rezolvare în ceea ce privește „tezaurul românesc declarat sechestrat”, conform stirileprotv.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Ce este IRCC și cu ce este diferit față de ROBOR

Olaf Scholz, mesaj ferm pentru Putin: 'Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat'

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Inflația în România a atins un nivel record. Aceasta a ajuns la 14,5%, iar prețurile continuă să crească

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies