Cosul minim. De ce salariu au nevoie romanii ca sa traiasca decent in 2019

Cosul minim. Fundaţia Friedrich Ebert Stifung, care calculează valoarea coșului minim pentru un trai decent, a actualizat calculele cu rata anuală a inflației.

Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coşul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie şi a politicilor salariale.

Cosul minim. De ce salariu au nevoie romanii ca sa traiasca decent 

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2019 este de 6.954 lei pe lună, în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi lună din 2018, când era de 6.762 lei, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Friedrich Ebert Stifung, publicat pe site-ul propriu.

Pentru o familie de doi adulţi şi un copil, valoarea coşului minim este de 5.918 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4.383 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură, de 2.684 lei pe lună.

Conform cercetării, la capitolul cheltuieli, în coşul minim de consum, cei mai mulţi bani se alocă pentru locuinţă, respectiv 1.822 lei pe lună, în creştere cu 2,3% faţă de septembrie 2018, pentru alimentaţie, circa 1.459 lei (+3,8%) şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 670 de lei (+2,9% faţă de septembrie 2018). Cercetarea arată că românii alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea sănătăţii, respectiv 111 lei (plus 3,6% faţă de anul trecut). Fondul de economii în coşul de consum este stabilit la 632 lei (+2,8%), iar recreerea şi vacanţă la 240 de lei (+ 2,5%).

cosul minim

Citeste si: Incep concedierile! E jale la bugetari. Cine e pe lista neagra a guvernului Orban

Citeste si: Se schimba tot! Pensiile si salariile se vor calcula altfel. Anuntul oficial al noului ministru al Muncii

Potrivit sursei citate, în luna octombrie, Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coşul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie şi a politicilor salariale. Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Iohannis în data de 26 octombrie 2019, care are la dispoziţie un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga.

citeste mai mult pe capital.ro

Citeste si: Se dau bani de la primarie pentru incalzire! Cum se intra in posesia lor

Citeste si: Salariu mărit 2019. Sute de mii de români primesc bani în plus - Creștere cu 25%

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate