Ce pățesc proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractele de închiriere la ANAF, începând din 2023

Author: Bianca Vidoi

Contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF

Sursa: PixaBay

Începând cu anul viitor, proprietarii vor fi obligați să își înregistreze contractele de închiriere la ANAF.

Un beneficiu ce vine la pachet cu înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF este legat de diversele despăgubirile pe care le-ar putea obține proprietarul în cazul unor stricăciuni produse de chiriași.

Citeste si: Soluția găsită de români pentru a face față facturilor tot mai mari. Ce metodă aplică pentru reducerea cheltuielilor

Ce pățesc proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractele de închiriere

Contractele de închiriere vor fi înregistrate la ANAF, de anul viitor, chiar dacă nu este pe placul tuturor proprietarilor.

Această schimbare le aduce și avantaje proprietarilor, cea mai importantă fiind legată de despăgubirile pe care aceștia le vor primi în cazul stricăciunilor făcute de chiriași.

Agenția imobiliară Kastel Group a realizat un studiu ce arată că 33,7% dintre chiriașii din România știu dacă au contract de închiriere înregistrat la Administrația Financiară, iar 34,9% dintre români au spus că au un contract nedeclarat sau o proprietate închiriată în baza unei înțelegeri verbale sau a unui comodat.

„Piața imobiliară se poate dezvolta doar dacă se bazează pe corectitudine și respectarea legii. Le spunem asta din start tuturor clienților și colaboratorilor noștri. Lucrăm cu juriști și experți financiari care ne ajută să îi  inform ă m ce obliga ț ii legale au ș i care sunt consecin ț ele încălcării  lor.

Din p ă cate, ultimul studiu Kastel ne-a demonstrat c ă pia ț a continu ă s ă r ă mână ȋ ntr-o zon ă gri ș i c ă mai este mult ă educa ț ie de f ă cut la acest capitol”, a declarat Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group.

Citeste si: 3 alternative la căminele studențești. Unde poți să locuiești fără costuri mari dacă faci facultate într-un alt oraș

Riscurile la care se expun proprietarii

În cazul în care proprietarii evită să facă un contract de închiriere, acesta nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat, iar responsabilitatea asupra obligațiilor nu se vor putea dovedi.

„Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei”, a precizat avocatul Doru Neamțu.

În lipsa acestui contract de închiriere, nu există un proces verbal de primire a imobilului, astfel, la restituire, chiriașul poate contesta toate pretențiile referitoare la starea imobilului sau la dotările acesteia. Proprietarul nu va putea să execute silit chiriașul în cazul în care acesta nu a plătit chiria sau a produs daune locuinței.

Proprietarul va răspunde penal pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în cazul în care contractul de închiriere nu este realizat și nedeclarării veniturilor obținute.

Citeste si: Cazare mai scumpă în căminele studențești. Universități din România au mărit taxele din cauza facturilor mari la utilități. Noile costuri stabilite

Riscurile la care se expune chiriașul

Fără un contract scris, chiriașii se pot trezi cu o mărire a sumei plătite lunar, vizite neanunțate, dar și evacuarea forțată înainte de termenul agreat și fără preaviz.

ANUNȚUL care afetează milioane de români! Chiriile se scumpesc usturător de mult. Câți bani trebuie să scoată românii din buzunare

,,Să vorbim despre situația în care chiriașul se prezintă cu bună știință și în înțelegere cu proprietarul ca fiind un comodatar, iar chiria este plătită, respectiv încasată “la negru” (nedeclarată). O astfel de înțelegere este element constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile. Astfel, răspunderea penală este a tuturor celor implicați, adică, inclusiv a chiriașului. Chiar dacă autorul infracțiunii este proprietarul (pentru că acesta nu-și declară veniturile în vederea fiscalizării), chiriașul va fi considerat complice, adică persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Potrivit Codului penal, complicele va fi pedepsit cu aceeași pedeapsă prevăzută de lege pentru autor”, a mai spus avocatul Doru Neamțu.

Citeste si: Cu cât se închiriază apartamentele în marile centre universitare din România. Tot ce trebuie să știe studenții care revin la facultate anul acesta

Surse: adevarul.ro, evz.ro

 


Cristina și Radu au parte de primele tensiuni, în Casa iubirii! Ce anume a supărat-o pe tânăra concurentă! Iată ce decizie au luat cei doi în privința relației lor! „M-a deranjat în camera roșie un gest pe care l-ai făcut!”

Primele momente tensionate pentru Cristina și Radu! Tânăra a mărturisit ce anume a deranjat-o la comportamentul partenerului ei. Iată ce se va întâmpla cu idila lor în Casa iubirii!

Cookies