Contract de muncă suspendat pentru românii fără certificat verde. Anunțul lui Alexandru Rafila

Author: Diana Tilă
Actualizat: 14 sep 2022, 08:50

Rafila, informația zilei pentru angajații fără certificat verde.

Draftul proiectului de lege pentru obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost finalizat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre modul de aplicare a certificatului verde pentru angajaţi.

Ce se va întâmpla cu angajații care nu dețin un certificat verde.

Citeste si: Valeriu Gheorghiță îi avertizează pe români: "Diferenţa dintre viaţă şi moarte ține de asta"

Contract de muncă suspendat pentru românii fără certificat verde

Alexandru Rafila a explicat în ce condiții r omânii ar putea avea contractul de muncă suspendat temporar.

În acest context, ministrul a explicat că ar putea fi suspendat temporar contractul de muncă, dacă angajații își folosesc cele 15 teste Covid-19 oferite gratuit din partea statului, fără să se fi vaccinat. 

Citeste si: Certificatul verde ar putea fi eliberat și pentru cei care s-au vaccinat cu prima doză. Nicolae Ciucă a făcut anunțul

„Noi nu am introdus o desfacere a contractului de muncă, dar a existat o suspendare si rămâne să găsim o variantă aplicabilă cu Ministerul Muncii.

Dar acest certificat nu este definitiv, ci temporar, până la o incidența de sub 1 la mie, cum avem în momentul de față. Pentru cine nu vrea să se vaccineze și a epuizat cele 15 teste, i se supendă temporar contractul de muncă.

Dincolo de problemele de constituționalitate, dacă nu facem nimic când începe să fie o situație majoră de criză de sănătate publică, vom numără iar sute de decese în fiecare zi.

Eu nu aș vrea și cred că ar trebui să avem înțelegere”, a arătat ministrul Alexandru Rafila.

Detalii importante despre antivirale

Alexandru Rafila a spus și când vor fi antiviralele disponibile în farmacii. Ministrul a explicat că se fac toate demersurile pentru a pune în practică acest tip de tratament, dar acestea nu țin loc de vaccin împotriva COVID.

„Antivirarele nu țin loc de vaccin. Antiviralele nu sunt dropsuri, sunt substanțe active, care sunt destul de nocive, deci trebuie prescrise. Momentan avem trei produse. Favipiravir, autorizat pentru prescripție în ambulator doar în Ungaria. Am cerut și așteptăm o soluție de prescriere a acestora, pentru că nu doar pacientul să vrea să îl ia, ci și medicul să îl prescrie. Celelalte două sunt medicamente noi, care se pot lua din primele zile de boală, încât să nu se ajungă la forme grave și la deces. La Arbidol nu avem niciun fel de material științific care să fundamenteze introducerea sa”, a arătat Rafila.

Conform lui Rafila, Arbidol era menționat ca antiviral în protocol, dar era o steluță unde spune că nu sunt dovezi ale eficacității.

România este în pragul unei epidemii de gripă. Alexandru Rafila spune unde va trebui să fie purtată masca de protecție

„Am încercat să găsim un leac, pentru că nu aveam nimic la îndemână. S-a incercat și cu Ivermectină, și cu antibiotice, dar astea se autorizează de Agenția Europeană a Medicamentului, nu putem merge în afara legislației”, a subliniat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, speră ca până la sfârșitul anului să existe un protocol care să permită prescrierea de antivirale în ambulatoriu, dar nu fără evaluarea pacientului. De exemplu, a spus ministrul, un pacient cu hepatită nu poate lua Favipiravir, nici femeile însărcinate.

„Dacă vor fi prescrise rațional, numai la persoanele infectate și de la începutul bolii, după o evaluare, vor avea un efect pozitiv. Ele au fost supuse studiilor clinice, nu au o eficacitate formidabilă, undeva pe la 35%.”, a punctat Rafila.

 


Cristina și Radu au parte de primele tensiuni, în Casa iubirii! Ce anume a supărat-o pe tânăra concurentă! Iată ce decizie au luat cei doi în privința relației lor! „M-a deranjat în camera roșie un gest pe care l-ai făcut!”

Primele momente tensionate pentru Cristina și Radu! Tânăra a mărturisit ce anume a deranjat-o la comportamentul partenerului ei. Iată ce se va întâmpla cu idila lor în Casa iubirii!

Cookies