Noul certificat Covid-19 ar putea fi folosit imediat după imunizarea cu prima doză de vaccin

,
Noul certificat Covid-19 care ar putea fi folosit imediat după imunizarea cu prima doză de vaccin

În prezent se lucrează la un nou proiect de lege care susține apariția unui nou certificat Covid-19. Acesta propune posibilitatea folosirii noului certificatului imediat după prima doză de vaccin, fiind diferit de certificatul vechi, care putea fi utilizat abia după vaccinarea cu schema completă.

Noul proiect de lege la care parlamentarii și specialiștii INSP lucrează în prezent include propunerea de emitere a unui nou certificat COVID-19, diferit de certificatul verde cu care s-au obișnuit deja românii.

Acest nou certificat va putea fi emis după prima doză de vaccin anti-Covid, spre deosebire de cel vechi care putea fi folosit abia după încheierea schemei complete a serului.

Cine va putea folosi noul certificat verde?

Noul certificat Covid-19 se va emite imediat după imunizarea cu prima doza de vaccin anti-covid și va putea fi utilizat până la data programării pentru cea de-a doua doză, conform observatornews.ro.

Persoanele care au fost infectate în trecut cu Coronavirus vor putea beneficia de asemenea de noul certificat. Aceste persoane vor putea dovedi faptul că au trecut prin boală prin intermediul platformei CoronaForms.ro, iar documentul va avea o perioadă de valabilitate de 180 de zile.

Citeste si: Testele de salivă pentru elevi s-au terminat! Ce se va întâmpla începând de săptămâna viitoare în școli. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul

Noul certificat Covid-19 care ar putea fi folosit imediat după imunizarea cu prima doză de vaccin

Certificatul nou va putea fi utilizat și de persoanele care nu sunt vaccinate sau nu au trecut prin boală dacă sunt testate, iar rezultatul este unul negativ. Testele rapide Covid-19 vor avea o valabilitate de 48 de ore, iar cele PCR vor putea fi folosite pentru 72 de ore de la data testării.

În cazul testării cu un test PCR, documentul va intra în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiției de creștere a numărului de cazuri Covid-19 cu un coeficient mediu săptămânal de cel puțin 1,5 timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.

Certificatul nu va mai putea fi folosit după 72 de ore începând cu momentul constatării îndeplinirii cumulative a unor anumite condiții. Acestea sunt: scăderea continua timp de 3 săptămâni a numărului de cazuri de infectare Covid-19 la nivel național și micșorarea la un număr mai mic de 1 a incidenței cumulate în ultimele 14 zile la nivel național.

Ministrul Sănătății despre certificatul verde: „un element coercitiv”

Alexandru Rafila dorește ca în cazul unei creșteri a numărului de infectări timp de trei săptămâni consecutive, indiferent de incidență, implementarea certificatului universal să devină obligatorie pentru toate tipurile de activități. De la momentul intrării în vigoare a documentului, va ieși din folosință doar în cazul scăderii incidenței timp de trei săptămâni consecutive. Numărul necesar la care incidența trebuie să scadă urmează să fie stabilit de persoanele specializate, membre ale Institutului de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a declarat că anumite țări din Europa care au implementat certificatul verde au avut ca scop constrângerea populației, documentul reprezentând un „element coercitiv”. Alexandru Rafila a adăugat și faptul că propunerea și aplicarea unei decizii de acest gen ține de fiecare societate și de modul în care aceasta este guvernată.

Citeste si: Persoanele nevaccinate ar putea primi teste anti-COVID-19 gratuite! Ce se întâmplă cu certificatul verde la locul de muncă

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Preț benzină și motorină 6 decembrie 2022: Scădere considerabilă a prețurilor la carburanți. Cu cât se vinde marți litrul de benzină sau de motorină

Suspans privind aderarea României la Schengen. Klaus Iohannis: 'Încă se discută'

Preț benzină și motorină 6 decembrie 2022: Scădere considerabilă a prețurilor la carburanți. Cu cât se vinde marți litrul de benzină sau de motorină

Categoria de români care poate beneficia de 3.000 de euro! Ce condiție trebuie să îndeplinești. Gabriela Firea a dat toate detaliile

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies