Compania Gazprom, acuzată de spionaj în România. O anchetă DIICOT, SIE și SRI atestă că au fost trimise, în Rusia, informații despre zăcămintele României

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 oct 2022, 21:47

Compania Gazprom, acuzată de spionaj în România. O anchetă DIICOT, SIE și SRI atestă că au fost trimise, în Rusia, informații despre zăcămintele României

Sursa: REUTERS/Spasiyana Sergieva/File Photo

O anchetă DIICOT, SIE și SRI a fost deschisă la subsidiara Gazprom în România și, conform primelor rezultate, mai multe informații despre zăcămintele țării au fost trimise în Rusia.

În urma unei anchete demarate de DIICOT, de SIE și de SRI, compania Gazprom este acuzată de spionaj în România, după ce ar fi trimis în Rusia mai multe informații despre zăcămintele țării noastre.

Compania Gazprom, acuzată de spionaj în România

Conform Press Alert, NIS Petrol ar fi trimis la Moscova mai multe informații despre rezervele de petrol și de gaze pe care România le are în județul Timiș, iar oficialii români nu au fost informați cu privire la descoperirile făcute.

Conform DIICOT, patru persoane, atât de origine străină, cât și de origine română, au fost puse sub acuzare.

Încă din anul 2018, NIS Petrol a început să facă mai multe prospecțiuni în: Sânnicolau Mare, Gottlob, Comloșu Mare, Teremia Mare, Tomnatic, Beba Veche, Valcani, Dudeștii Vechi și în Cenad.

În urma acestora, au fost adunate mai multe date despre rezervele naturale de gaze și de petrol din acea zonă și au fost trimise la Moscova, fără înștiințarea României.

Citeste si: Vești bune pentru șoferi! Compensarea de 50 de bani a prețului la carburant a fost prelungită de Guvern. Este valabilă până la finalul anului

În aceste momente, procurorii continuă cercetările pentru „comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”. De asemenea, la Timișoara, urmează să fie audiate mai multe persoane din conducerea companiei.

LIVE UPDATE Ziua 193 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să pregătească mai multe sancțiuni pentru ruși. Rusia a bombardat Mykolaivul și a avariat mai multe case și spitale

Mai multe percheziții au fost făcute în București și în Timișoara

„La data de 03.10.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu D.C.C.O.

şi B.C.C.O. Timişoara au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte din acestea la sediul şi punctele de lucru ale unei companii multinaţională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

Citeste si: Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gaz. Anunțul de ultimă oră al lui Vladimir Putin

Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au formulat acuzaţii sub aspectul comiterii infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice reţinându-se că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale (având responsabilităţi de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfăşurării anumitor operaţiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia”, a transmis DIICOT, în această seară, 3 octombrie.

 


Cristina și Radu au parte de primele tensiuni, în Casa iubirii! Ce anume a supărat-o pe tânăra concurentă! Iată ce decizie au luat cei doi în privința relației lor! „M-a deranjat în camera roșie un gest pe care l-ai făcut!”

Primele momente tensionate pentru Cristina și Radu! Tânăra a mărturisit ce anume a deranjat-o la comportamentul partenerului ei. Iată ce se va întâmpla cu idila lor în Casa iubirii!

Cookies