Cine trebuie să completeze Declarația unică 2025. Ce amenzi riști dacă nu depui formularul până la această dată

Autor: Diana Bostan

Declarația unică 2025 trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv.

Sursa: Facebook

Declarația unică rămâne un document esențial pentru românii care obțin venituri din activități independente, chirii, dividende sau alte surse.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, chirii, dividende, meditații sau alte surse, fără contract de muncă, trebuie să depună Declarația unică 2025 (formularul 212) până la data de 25 mai inclusiv. Aproximativ 800.000 de contribuabili sunt vizați de această obligație fiscală, potrivit noilor reglementări publicate de ANAF la finalul anului trecut.

Citește și: Proprietarii care închiriază locuințele riscă să primească amenzi usturătoare

Ce presupune Declarația unică

Potrivit observatornews.ro, formularul stabilește ce sume trebuie plătite pentru impozitul pe venit, dar și pentru contribuțiile la sănătate (CASS) și pensii (CAS), aferente veniturilor obținute în anul 2024. Noutatea din acest an constă în modificarea modului de calcul pentru aceste contribuții, astfel că este recomandată o atenție sporită la completarea datelor.

Citește și: Acte necesare pentru schimbarea sediului social al firmei tale

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Maria Marinescu, despre apropierile logodnicului ei Bobby Păunescu de Monica Bîrlădeanu. Are stilistul resentimente față de fosta prezentatoare TV? “El era foarte pueril și nu voia copii.”

Dacă declarația nu este depusă la timp poate atrage amenzi de până la 500 de lei și chiar stabilirea de către ANAF a unei impuneri estimative, care poate fi nefavorabilă contribuabilului. În cazul unor greșeli în declarație, corecturile pot fi făcute până la 31 decembrie 2025, printr-o declarație rectificativă, care se depune la fel ca și cea inițială, online sau fizic.

Declarația se poate depune:

  • Online, prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau e-guvernare.ro (cu semnătură electronică);

  • Fizic, la sediile ANAF sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Recomandarea specialiștilor: nu lăsa pe ultima zi și verifică atent veniturile și contribuțiile declarate, pentru a evita surprizele fiscale.