Proprietarii care închiriază locuințele riscă să primească amenzi usturătoare

Autor: Bianca Vidoi

Proprietarii care închiriază imobile trebuie să înregistreze contractele de locațiune la ANAF, astfel încât să nu primească amenzi usturătoare.

Pe parcursul anului 2024, 313.119 contracte de locațiune au fost înregistrate la ANAF, însă realitatea este că gradul de conformare la declararea chiriilor nu a reușit să depășească 60%, potrivit estimării avocatului fiscalist Gabriel Biriş. Iată ce taxe plătesc proprietarii care închiriază locuințe.

Ce taxe plătesc proprietarii care închiriază locuințe

Proprietarii care decid să închirieze imobilele pe care le dețin trebuie să plătească două tipuri de sarcini fiscale.

Mai exact, proprietarii trebuie să completeze declarația unică de venit, formularul 212, care include venitul din chirii, dar și contribuțiile sociale de sănătate, însă în anumite condiții. Impozitul este aplicat la o cotă de 8%, pe care trebuie să-l achite proprietarii este din valoarea totală a veniturilor încasate de proprietari.

Proprietarii din România care închiriază locuințe și obțin venituri din chirii care depășesc diferite praguri, mai exact 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în funcție de caz, trebuie să plătească și contribuțiile sociale de sănătate.

„În funcție de cât e în coș, între 6-12 sau 24 de salarii minime, adică 10% din maximum 24 de salarii minime”, explică Gabriel Biriş. Avocatul fiscalist Gabriel Biriş a explicat că cea mai mare problemă o reprezintă numărul crescut al persoanelor care decid să nu declare veniturile din chirii.

Citește și: ANAF confirmă ca transferurile de bani între rude vor fi verificate, cu excepția darurilor de la nuntă și botez. Impozit de 70% pentru cine nu poate justifica banii

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Maria Marinescu, despre apropierile logodnicului ei Bobby Păunescu de Monica Bîrlădeanu. Are stilistul resentimente față de fosta prezentatoare TV? “El era foarte pueril și nu voia copii.”

„Știu că sunt unii care riscă și nu declară, dar riscă, pentru că ANAF a mai început să caute pe anunțurile publicitare, să se uite pe Airbnb, cine închiriază în scop turistic. Și e riscul destul de mare aici, ca să fie prins. Din păcate însă gradul de conformare la declararea chiriilor nu este unul foarte mare”, așa cum a explicat Gabriel Biriş, potrivit newswek.ro. Gabriel Biriş a adăugat că gradul de conformare nu a depășit 60%.

Datele oficiale furnizate de ANAF arată că 313.119 contracte de locațiune au fost înregistrate în România în anul 2024. Cele mai multe contracte de locațiune sunt înregistrate în București, Cluj și Constanța, potrivit capital.ro. Antifrauda ANAF a verificat în anul 2024 doar 237 de contribuabili, acolo unde au aplicat 7 sancțiuni, în valoare cumulată de 1.200 de lei. După verificările documentare și inspecțiile fiscale s-au emis 84 de decizii de impunere, dar și obligații suplimentare de plată în valoare totală de 198.756

de lei.

Proprietarii care închiriază locuințele riscă să primească amenzi usturătoare

Proprietarii care nu depun declarația unică de venit, mai exact formularul 212, riscă să primească amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei. Nivelul dobânzii este de 0,02% și nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere pentru românii care declară cu întârziere veniturile. Românilor care nu declară deloc veniturile extrasalariale li se va adăuga o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi, alături de dobânda de 0,02%.

Proprietarilor care plătesc debitul în termenul scris în decizia de impunere li se vor reduce cu 75% penalitățile de nedeclarare, însă va rămâne neschimbată de 0,02%/zi.

„Faptul că la contribuții sunt așezate, așa, pe atâtea căprării, că, dacă ai venituri din salarii, pe tot este 10%, dacă mai ai și venituri din chirii și din dividende, mai plătești și acolo. Eu consider că sarcina fiscală n-ar trebui să depindă de cum câștigăm, ci doar de cât câștigăm. Baza de calcul a contribuțiilor și la pensii, și la Sănătate ar trebui plafonată pe suma veniturilor”, a adăugat Gabriel Biriş.