Cerere demisie: model. Principalele prevederi legislative angajații care nu vor să stea în preaviz

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 01 feb 2023, 21:20

Cerere demisie

Sursa: freepik.com

Cerere demisie cu preaviz și model cerere demisie fără preaviz. Cum pot demisiona angajații care nu vor să stea în preaviz?

Model cerere demisie.

Angajații care doresc încetarea raportului de muncă trebuie să-i înainteze angajatorului o cerere de încetare a contractului de muncă numită demisie. Demisia poate fi înmânată în mod direct sau prin email/fax. Potrivit legislației în vigoare, demisia poate fi cu preaviz, care reprezintă regula, potrivit art.81 Codul Muncii și demisie fără preaviz, care este excepția în acest domeniu. 

Citește și: Codul Rutier 2023: Lista afecțiunilor care te lasă fără permis. Dacă suferi de aceste boli vei fi declarat inapt la examenul medical!

Model cerere demisie  

Demisia reprezintă actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă. otrivit legislației în vigoare, demisia poate fi cu preaviz, care reprezintă regula, potrivit art.81 Codul Muncii și demisie fără preaviz, care este excepția în acest domeniu.  

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face

dovada acesteia prin orice mijloace de proba. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. 

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

Potrivit art 81 alin 4 din Codul Muncii, termenul de preaviz în cazul demisiei este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective

de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere. 

Pe durata preavizului, contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.
În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.
Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de munca. 

Citește și: Legea Sănătății, modificată de Guvern: Ce beneficii în plus au românii? Totul se aplică de azi, 1 februarie 2023

Când poți demisiona fără preaviz 

Potrivit art. 81 alin. 8 din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă. Obligațiile angajatorului prevăzute în contractual individual de muncă se referă în principal la drepturile bănești, drepturile referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, dar și la o mulțime de facilități care ar fi putut fi reglementate de părți în beneficiul salariatului. 

Model cerere demisie: cum se face o cerere de demisie

Salariatul are dreptul de a demisiona fără preaviz, însă exercitarea acestui drept trebuie să fie rezonabilă, neexcesivă. În cazul în care demisia fără preaviz se face cu rea-credintă, va reveni instanței de judecată sarcina de a verifica și de a aprecia, în concret, cu privire la modul în care dreptul salariatului de a demisiona fără preaviz a fost exercitat, menționează e-juridic.manager.ro.  

Cerere demisie cu preaviz 

Model cerere demisie fără preaviz

 


Tensiunile au atins cote maxime în Casa iubirii! Bianca i-a declarat război lui Robert și a lansat replici acide la adresa lui! „Mi-a plăcut la început! Dar când l-am cunoscut nu mi-a mai plăcut, că nu e doar un ambalaj!” Iată cum a reacționat Mihaela, care abia și-a stăpânit lacrimile, mascându-le cu un zâmbet fals!