Cati bani platesti la asigurarea de sanatate CASS in Romania

,
asigurare CASS
Cum pot beneficia de asigurare CASS persoanele fara venituri?

Majorarea salariului minim brut incepand cu 1 ianuarie 2020 a facut ca valoarea asigurarilor de sanatate sa creasca.


In articol:

Serviciile de sanatate publica din tara noastra sunt gratuite, cu conditia sa contribui in fiecare luna la CASS. In mod automat, banii iti sunt luati din salariu si merg catre Casa de Asigurari de Sanatate. Daca insa nu esti salariat, sarcina viramentului iti revine tie.

In ceea ce priveste persoanele fara venituri, care vor sa se asigure de bunavoie la sanatate, trebuie sa stie ca suma platita la Fisc a crescut de anul acesta.


Asigurarea anuala voluntara reprezinta 10 procente din valoarea a sase salarii minime brute. Fiind vorba despre o asigurare valabila 12 luni.

asigurare CASS
Asigurare de sanatate pentru persoanele fara venituri

Plata contributiei la sanatate pe 2020

Luna ianuarie 2020 a adus o majorare a salariului minim brut, de la 2080 de ron, la 2230 de ron. Si astfel, au crescut toate valorile de care este legat acest salariu, inclusiv contributia la sanatate, CASS, pentru cei care platesc acesti bani voluntar.

"Raportat la salariul minim actual, doritorul plătește 1.248 de lei, adică 10% din 12.480 de lei- 2.080 de lei x 6. Atunci când salariul minim va crește, de la 1 ianuarie, cei care se vor asigura după acel moment vor plăti puțin mai mult, respectiv 1.338 de lei.", sustin specialistii in domeniu.

Cum trebuie sa procedeze persoanele fara venituri care vor sa achite CASS si, ulterior, sa fie asigurate timp de un an de zile in sistemul sanitar public?
Acestea pot depune oricand declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.


Asigurarea devine efectiva din momentul depunerii respectivei declaratii, potrivit legislatiei fiscale, dar este necesara totodata si incheierea unui contract de asigurare la casa de sanatate.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce se va întâmpla cu pelerinajul de la Sfânta Parascheva? Nelu Tătaru, mesaj pentru credincioși: "Nu va fi ca în ceilalţi ani"

ULTIMA ORĂ Universitatea din Washington anunță că numărul REAL al deceselor din România este de TREI ORI mai mare decât cel raportat de autorități

BOMBĂ! S-a aflat cine va câștiga Survivor România 2021! Este totul stabilit

Un medicament extrem de necesar revine in farmacii! Vor fi aduse aproximativ 25.000 de cutii

Când se ÎNCHIDE Bucureştiul! Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies