Cât este darul de nuntă în 2025. Mirii preferă nunți mai restrânse, în natură

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 iul 2025, 16:50

Cât este darul la nuntă în 2025

Sursa: shutterstock.com

Câți bani trebuie să scoți din buzunar anul acesta dacă ești invitat la o nuntă?

Nunțile din România se transformă de la an, la an, ca stil și costuri, iar cuplurile optează tot mai mult pentru evenimente restrânse, în aer liber, punând accentul pe intimitate, atmosferă relaxată și conexiunea cu natura. Totuși, câți bani ar trebui să dea invitații la o astfel de nuntă?

Cât este darul la o nuntă în 2025?

Comparativ cu anii precedenți, costurile pentru organizarea unei nunți au crescut semnificativ, iar acest lucru afectează și valoarea darului de nuntă.

În prezent, tot mai multe cupluri optează să facă nunta în aer liber, într-un cadru restrâns cu familia și prietenii foarte apropiați. Nunta clasică, cu sute de invitați într-un ballroom, este treptat înlocuită de evenimente cu de cel mult 150 de persoane.

În 2025, un meniu de nuntă începe de la 100 de euro de persoană, însă pentru un invitat poate ajunge și la 170 de euro, luând în calcul băuturile, serviciile extra, decorul și muzica.

La aceste costuri, mirii mai adaugă și cheltuielile cu rochia miresei, care poate ajunge până la 7.000–8.000 de euro, costumul mirelui, serviciile foto-video, DJ-ul sau formația, toate contribuind la un buget total care pornește de la câteva mii de euro și poate urca vertiginos în funcție de dorințele mirilor.

Citește și: Cât este darul de botez în 2025: Suma minimă pe care trebuie să o dea nașii

În general, invitații țin cont de relația pe care o au cu mirii atunci când aleg să dea darul de nuntă. Astfel, un cuplu care are o relație de prietenie cu mirii este așteptat să ofere între 2000 și 2500 de lei.

Pentru persoanele care sunt mult mai aproape de miri, precum frații și surorile sunt așteptați să scoată din buzunar o sumă de bani de până la 3.000

de lei. Rudele mai îndepărtate oferă între 1.800 și 2.500 de lei, iar prietenii sau colegii de muncă oferă o sumă între 1.500 și 2.000 de lei.

De asemenea, mai sunt persoanele care nu pot participa la eveniment, dar totuși își doresc să le arate recunoștința mirilor, pentru aceasta ei aleg să le trimită acestora o sumă modică de 500 de lei.

Cel mai important rol îl joacă nașii care, de obicei, oferă sume de bani mult mai mari, acestea fiind cuprinse între 4000 și 5000 de lei.

De asemenea, de cele mai multe ori, pe lângă bani, nași le oferă mirilor și cadouri substanțiale.

Citește și: Familia lui Felix Baumgartner a anunțat când și unde va avea loc înmormântarea. Ce au transmis apropiații. „Ne dorim ca în aceste momente să ne putem lua rămas bun în liniște.”

Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner

De menționat este și faptul că darul trebuie oferit și în funcție de nivelul luxos al nunții. Dacă evenimentul are loc într-o locație exclusivistă, cu un meniu diferit de cel clasic, open bar și servicii de divertisment, este normal ca darul să reflecte acest efort financiar. În schimb, dacă mirii aleg o nuntă mai simplă, organizată într-un cadru natural și cu un buget redus, suma poate fi mai mică, fără a fi considerată nepotrivită.

Ce tradiții mai sunt păstrate la o nuntă în 2025

Petrecerile nunților nu mai au o durată atât de lungă. Dacă până de curând invitații petreceau până în zori, acum aleg să stea între 6 și 8 ore, majoritatea alegând să plece înainte de miezul nopții.

O altă modificare apărută este organizarea cununiei civile, care, potrivit noilor legi, nu mai poate fi organizată în afara sediului Stării Civile. Multe cupluri aleg să aibă parte de o cununie religioasă simbolică sau ajung să reducă din tradiții încercând să se axeze mai mult pe petreceri.

Și meniurile au suferi o schimbare, acestea conținând trei feluri de mâncare în loc de patru. Cocktail barurile sunt aproape nelipsite, iar divertismentul interactiv precum cabinele foto și caricaturiști sunt din ce în ce mai căutate.

Citește și: Cât este darul de nuntă în Italia, Franța și alte țări europene, față de România. Irina Binder explică diferențele culturale

În ceea ce privește ținutele mirilor, aceștia aleg haine confortabile, care le permit să danseze, iar de multe ori cuplurile decid să schimbe mai multe ținute.

În 2025 cele mai căutate culori sunt pastelurile, roz pudră, bej sau alb, dar apar tot mai des accente curajoase precum mov, roșu sau olive.

Astfel, darul de nuntă în 2025, este oferit în funcție de dorințele cuplurilor legate de organizarea nunții și vine în ajutorul acestora, ținând cont de costurile ridicate din ultima perioadă.