Cât de periculoasă e centrala nucleară Zaporojie din Ucraina pentru România. Avertismentul directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

,
De ce este periculoasă centrala Zaporojie pentru România

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a declarat că prezența personalului său la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este necesară pentru a contribui la stabilizarea situației privind siguranța și securitatea nucleară.

Apelurile lui Grossi au venit după ce vineri obuzele au lovit părți din situl centralei nucleare. Bombardamentele nu au avariat reactoarele în sine, dar Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a declarat că stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară combinată au fost avariate.

O linie electrică de înaltă tensiune a fost, de asemenea, avariată.

Cât de periculoasă este centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Cât de periculoasă este centrala Zaporojie

Au fost activate generatoare diesel la una dintre unitățile de putere, care a fost deconectată de la rețeaua electrică. Operatorul centralei nucleare Energoatom a adăugat că trei senzori de monitorizare a radiațiilor au fost, de asemenea, avariați și a precizat că o suprafață de 800 de metri pătrați a fost avariată în apropierea instalației de depozitare uscată a combustibilului nuclear utilizat.

Centrala Zaporojie are șase reactoare, ceea ce o face cea mai mare centrală nucleară din Europa. Aceasta se află sub controlul forțelor ruse de la începutul lunii martie, deși continuă să fie operată de personalul ucrainean și continuă să furnizeze energie electrică Ucrainei. 

Citeste si: Ucrainenii au publicat imagini cu muniție românească folosită în războiul cu Rusia! Reacția ministrului Economiei

„Pentru a ajuta la prevenirea scăpării și mai mult de sub control a situației, prezența AIEA este de o importanță capitală.

De la începutul acestui război tragic, AIEA- și eu personal- am lucrat pentru a sprijini Ucraina în menținerea siguranței și securității tuturor instalațiilor sale nucleare.  În ultimele patru luni, am fost pregătit să conduc o misiune a experților AIEA în materie de siguranță, securitate și garanții la cea mai mare centrală nucleară a țării, Zaporojie.

Această misiune ar juca un rol crucial în a ajuta la stabilizarea situației de siguranță și securitate nucleară de acolo, așa cum a făcut-o la centrala nucleară de la Cernobîl și în alte locuri din Ucraina în ultimele luni, unde am livrat, de asemenea, echipamente de siguranță și securitate nucleară de care este nevoie urgentă.  În același timp, inspectorii de garanții ai AIEA vor desfășura activități esențiale de verificare la centrală. De asemenea, am furniza informații imparțiale și independente cu privire la statutul instalației din Zaporojie.

Faptul că această misiune vitală nu a avut loc încă nu este din cauza AIEA. În ciuda eforturilor noastre hotărâte, nu a fost posibilă, până acum.  Nu voi renunța. Voi continua să insist- și să insist din nou- pentru ca această misiune a AIEA să aibă în sfârșit loc.  Dar aceasta va avea nevoie de cooperarea, înțelegerea și facilitarea atât din partea Ucrainei, cât și a Rusiei.

Citeste si: Avertisment de urgență de la ministrul Sănătății! Românii trebuie să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilelor cu iod

De asemenea, vom avea nevoie de sprijinul Națiunilor Unite și sunt foarte recunoscător pentru sprijinul ferm al secretarului general al ONU, António Guterres”, a declarat Rafael Grossi.

Alexandru Rafila a îndemnat românii sub 40 de ani să-și ia rețetă pentru pastilele cu iod

Centrala nucleară Zaporojie

Șeful ONU, Guterres, a repetat rugămintea pentru ca inspectorilor AIEA să li se permită accesul la centrală, adăugând că „orice atac asupra unei centrale nucleare este un lucru sinucigaș”.

Ambele părți se acuză reciproc pentru bombardamente. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că este un „stat terorist” care a „tras asupra unei centrale nucleare”, în timp ce ambasada Rusiei în SUA a declarat că „bombardarea Zaporojie de către formațiunile armate ucrainene este deliberată... pentru a discredita Rusia”.

În declarația sa, Rafael Grossi a adăugat: „Nu ne putem permite să mai pierdem timp... trebuie să lăsăm cu toții deoparte diferențele noastre și să acționăm, acum”.

Anterior, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis românilor cu vârste sub 40 de ani să se prezinte la medicul de familie pentru a li se prescrie pastile cu iod, pe care să le poată cumpăra de la farmacie. Ministrul nu a declarat de ce a făcut acest apel urgent.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Avertisment de urgență de la ministrul Sănătății! Românii trebuie să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilelor cu iod

Topul sărăciei: Eurostat anunță că România, Bulgaria și Ungaria plătesc cele mai mici salarii

Avertisment de urgență de la ministrul Sănătății! Românii trebuie să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilelor cu iod

Armata rusă poate periclita securitatea centralei nucleare de la Zaporojie. Cât de mare este pericolul nuclear pentru România?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies