Care este situatia economica a Romaniei. Orban: "Lucrurile stau mai bine decat ne asteptam"

,

Ludovic Orban a prezentat luni seară un raport de activitate la 6 luni de la preluarea mandatului de către Guvernul pe care îl conduce.


In articol:

Ludovic Orban a susținut că Executivul a luat măsuri în criza COVID încă de la izbucnirea epidemiei în China.

De asemenea, premierul a spus că, față de previziunile unor analiști privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât se așteptau autoritățile.

" O atenție deosebită am acordat-o în această perioadă economiei și, chiar dacă am luat măsuri de restricție, obiectivul nostru a fost să afectăm într-o măsură cât mai mică economia, ca urmare a acestor măsuri de restricții. Orice activitate economică pentru care riscul de răspândire nu era mare, am permis desfășurarea ei.

Nu s-a închis niciunul dintre șantiere, indiferent că era vorba de investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică sau alte categorii de investiții, investiții făcute la nivel local sau la nivel județean prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau investiții derulate prin Compania Națională de Investiții.

Am permis toate acele activități economice necesare pentru economie și ale căror restricții ar fi putut afecta economia foarte grav.

Din acest motiv pot să vă spun că, față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat, inclusiv, pe încasările la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale de stat și la bugetul de sănătate- scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute.

Acest lucru se datorează, repet, și măsurilor economice pe care le-am adoptat.

Citeste si: Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunt despre pensiile romanilor: "Este prioritar ca Guvernul să respecte pensionarii"

Citeste si: Bani pentru romani! Cine va primi despagubiri: "A fost emis ordinul comun."

Pe lângă susținerea investițiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidități în companii, aducerea la zi a rambursării TVA-ului.

În acest sens, am adoptat o ordonanță de urgență în care se permite rambursarea TVA-ului, înainte de efectuarea controalelor.

De asemenea, încercăm să ajungem cât mai aproape de zi pentru decontarea concediilor medicale.

Am asigurat, prin rectificarea bugetară, toate sumele necesare pentru susținerea programelor de investiții. Mai mult, am ridicat plafonul de creditare pentru autoritățile locale și, de asemenea, am ridicat plafonul de tragere pentru autoritățile locale, tocmai pentru a sprijini investițiile, pentru că autoritățile locale nu pot să folosească creditele decât pentru investiții.

Pentru prima oară, am permis universităților să utilizeze excedentele care sunt constituite în solduri, dar cu o singură condiție: să fie folosite doar pentru investiții. De asemenea, am luat alte măsuri pentru a susține efortul investițional, inclusiv în mediul privat.

Printre principalele măsuri economice pe care le-am luat este programul IMM-Invest, un program de garantare și de subvenționare a dobânzilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, credite pentru capitalul de lucru, pentru asigurarea capitalului de lucru și credite pentru investiții.

Citeste si: Mastile de protectie obligatorii se vor da gratuit, dupa ce se fac liste. Anuntul premierului Ludovic Orban

Citeste si: Ultima ora! Se modifica programul IMM Invest. Cand va fi reluat. Florin Citu: "Sunt bancabile maxim 15.000 de IMM-uri"

Numărul companiilor care au aplicat la programul IMM-Invest a depășit cifra de 50.000. Sigur, nu toate, probabil, vor beneficia pentru că, până la urmă, decizia finală de acordare a unui credit este luată de banca pentru care optează întreprinderea care face solicitarea.

Am luat decizia de susținere a angajaților, dar și a companiilor, în același timp, prin instrumentul numit plata șomajului tehnic. De ce am luat această decizie? Pentru acele companii care au fost obligate să întrerupă activitatea total sau parțial, care au fost afectate, fie de măsurile restrictive, fie de contextul economic, am luat această decizie pentru a permite angajaților să rămână alături de companie, iar compania, în momentul în care repornește economia, când se elimină restricțiile și poate să-şi reia activitatea, se poate să îi reangajeze. Era un lucru extrem de necesar, pentru că fiecare companie și-a format de-a lungul timpului echipe de angajați care au dobândit expertiză și care, ținând angajații alături de companie și netrimițându-i într-o formă în care să-i rupem ca și contract de muncă de companie, ar fi fost foarte greu să își repornească activitatea angajând alte persoane pe care nu le-au verificat.", a spus Ludovic Orban.

Citeste si: Cand se redeschid bisericile si lacasurile de cult. Vela: "Daca suntem viginenti, vom putea sa ne gandim si la nunti si botezuri"

Citeste si: Cand se redeschid restaurantele, terasele si cafenelele? Orban: "Nu excludem varianta asta, e adevarat."

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

''Aoleu, Doamne! De ce sunt asa de praf psihic?'' Tensiunea atinge cote maxime in jocurile individuale! Urmariti un episod incendiar ''Survivor...

Decizie luată de Nicolae Ciucă: Guvernul va plăti subvenția pentru apă caldă și căldură în localitățile cu probleme, printre care București și Constanța

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Scandal de proportii in tabara faimosilor: ''Daca ma mai faci cotet o data, chiar de tund CHEALA'' De la ce a pornit totul!

Ei sunt primii doi castigatori la individuale! Fiecare a castigat cate 1000 de dolari!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies