Cand se redeschid restaurantele, terasele si cafenelele? Orban: "Nu excludem varianta asta, e adevarat."

,

Orban a spus, luni, într-o conferinţă de presă, că se va deschide comerţul după 15 mai, cu excepţia mall-urilor.


In articol:

" Vom deschide comerţul, sigur cu excepţia mall-urilor, dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, că oamenii pot să cumpere şi atunci existând cumpărare va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri sau pentru readucerea producţiei la nivelul anterior. Sunt măsuri, libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibili, pentru că o să crească consumul.

De asemenea, sunt şi reluarea frizeriilor, coafurilor, cabinetelor stomatologice şi astea sunt activităţi care vor permite revenirea la normalitate din punct de vedere economic”, a spus Orban.

El a menţionat că hotelurile vor fi deschise, dar nu şi restaurantele.

" Practic, şi hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele, mai ales în spaţii închise, sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise”, a explicat Orban.

Întrebat când vom putea călători, premierul a răspuns:" Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite categorii de motive pe care le considerăm întemeiate, deplasări de serviciu, deplasări la rude, deplasările la activităţile agricole, că dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane înseamnă că se pot duce la munte. Va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor care va creşte cererea şi pe unităţile de cazare. Încă nu putem da drumul la restaurante numai pentru că există o zonă destul de afectată, eu recunosc, zona de restaurante, de cafenele, de baruri, e o zonă unde se socializează, o zonă unde oamenii se simt bine, o zonă unde sunt convins că, psihologic, oamenii ar avea nevoie, dar pe de altă parte punem pe prim plan sănătatea, suntem atenţi şi la economie, dar sănătate e de bază”.

Întrebat la ce pârghii s-a gândit pentru a ajuta industria Horeca, Orban a spus:" Hotelurile şi pensiunile nu sunt închise, vă mai spun încă o dată. Hotelurile şi pensiunile sunt deschise, vor fi deschise. Deja am luat două decizii: i-am scutit de impozitele specifice pe care le plăteau, în al doilea rând am prelungit valabilitatea voucherelor de vacanţă, tocmai în perspectiva ca aceste vouchere de vancaţă să poată fi folosite de eventualii clienţi în scop turistic în acest sezon, în condiţiile în care riscul epidemiologic se va reduce".

Întrebat de asemenea, dacă într-o drumeţie se poate bea o cafea la o terasă de la Cota 1400, Orban a răspuns:" Puteţi să vă luaţi termosul şi pe platou să vă puneţi din termos o cafea şi să savuraţi cafeaua privind peisajul".

Cand se vor redeschide restaurantele

"După data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le avem în momentul de faţă, nu se vor deschide restaurantele, cafenelele şi barurile, nici din spaţii închise, nici din spaţii deschise. În funcţie de evoluţia epidemiei, în funcţie şi de evoluţia condiţiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele în spaţii deschise, în anumite condiţii, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie, că sezonul, hai să fim cinstiţi, sezonul de vară începe cam în jurul datei de 15 iunie şi în realitate după 1 iulie merg oamenii foarte serios. Deci nu excludem varianta asta, e adevărat, riscul epidemiologic în spaţii deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar şi aici trebuie să ţinem cont că există un risc şi să luăm măsurile de protecţie pentru a reduce riscul de răspândire", a adăugat Orban.

Citeste si: Rafila- Explicatia numeroaselor vindecari de coronavirus: "In Romania au fost cazuri medii si usoare"

Citeste si: Presedintele Klaus Iohannis, declaratii de presa: "Starea de urgenta nu va fi prelungita!"

Citeste si: Studiu: Cum vor romanii sa lucreze dupa data de 15 mai, cand se incheie starea de urgenta si se trece la relaxarea masurilor de prevenire a raspandirii coronavirusului

 

Citește-ne pe

Citește și:

Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge

Scandal de proportii in tabara faimosilor: ''Daca ma mai faci cotet o data, chiar de tund CHEALA'' De la ce a pornit totul!

Ultima oră - Incendiu la metrou, în București: Intervin mai multe echipaje ISU

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ei sunt primii doi castigatori la individuale! Fiecare a castigat cate 1000 de dolari!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies