Carantină totală în România? Ce spune Raed Arafat

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 nov 2020, 11:44
Raed Arafat, anuntul despre carantina totala

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre o posibilă carantină totală în România.

Situația se înrăutățește pe zi ce trece peste tot în lume din pricina Covid-19, iar Marea Britanie a instituit carantină totală.

Șeful DSU nu exclude noi restricții, având în vedere că numărul cazurilor noi crește pe zi ce trece. Ieri ne-am apropiat de 8.000 de cazuri noi de Covid-19.

„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar.

Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 – 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, declara Raed Arafat.

„Din păcate suntem într-o situație care nu este una normală și știe toată lumea acest lucru. Nu putem căuta normalitatea în situația în care ne aflăm acum. Toată activitatea noastră se desfășoară, în aceste momente, în condiții specifice unei pandemii. În aceste condițîi, nu avem cum să invocăm modul de lucru normal, de zi cu zi. Acest mod de lucru se schimbă în cadrul unei pandemii când ai foarte multe cazuri și trebuie să-ți adaptezi activitatea.

Noi am trimis acolo medici. Azi am vorbit cu rezidenții trimiși de noi și care lucrează. De mâine mai detașăm medici acolo și nu numai acolo, și în alte zone ale țării. La acest moment, noi trebuie să stăm și să înțelegem că situația necesită efortul tuturor și înțelegerea tuturor.

Colegii medici înțeleg că sunt obosiți, înțeleg că sunt cu suprasolicitare, dar pandemia nu ne scutește și continuă și ea și încercăm să limităm răspândirea, dar impactul pe sistemul sanitar solicită și măsuri specifice cu care lumea nu e obișnuită cu ele, dar pe care trebuie să le acceptăm pentru că nu lucrăm în condiții de normalitate.

(…)

Repet, nu lucrăm în condiții de normalitate și e imposibil să garantăm condiții de normalitate într-o situație de acest tip.

Trebuie să lucrăm cu toții, avem nevoie toți de personal în plus dar n-ai cum să asiguri numărul ideal pentru fiecare și atunci de exemplu, la Ploieșți, în loc să programezi un număr mare de operații, poți să programezi mai puține, mai ales cele programabile, și să aloci medici de la ATI care să lucreze pe partea COVID, pe lângă cei detașați. Și acest lucru înțeleg că se face. Eu am vorbit mai devreme cu directoarea DSP Ploiești.

Înțeleg că din cei șase medici care lucrează pe non-COVID, doi vor lucra cu cei patru care deja lucrează pe COVID acum, pentru că acolo e presiunea foarte mare.

Urmează să mai detașăm un număr de medici care au terminat rezidențiatul și mâine semnăm ordinul de detașare și îi suplimentăm cu încă trei medici ATI. Acest lucru îl facem și în alte părți. Suntem deschiși să găsim soluții. Orice este posibil de rezolvat, îl facem.

Colegii din spitale trebuie să înțeleagă că situația nu poate fi considerată una de normalitate și nu putem solicită să lucrăm în condiții de normalitate. Deja am depășit faza asta și suntem în față unei situațîi în care trebuie să ne adaptăm și să acceptăm că unele lucruri nu le facem cum le-am făcut în fiecare zi”, mai declara Raed Arafat la TV.

România, situație alarmantă privind Covid-19

România a raportat ieri  7.733 cazuri noi de Covid-19 din 30.336 de teste.

258.437 de români au fost până în prezent  testați pozitiv cu noul coronavirus, iar din aceștia 181.175 au fost declarați vindecați. În spitale se află internați 11.897 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 974 dintre ei aflându-se la terapie intensivă (ATI).

De la debutul pandemiei de coronavirus în România și până în prezent, 7.273 de români și-au pierdut viața după ce s-au infectat cu coronavirus, în ultimele 24 de ore fiind raportate 120 de decese.

Zonele din România în care există cel mai mare pericol de cutremur. Ultimul seism a avut loc astăzi

Citeste si: Anunțul mult așteptat! Când va ajunge în România primul vaccin anti-COVID-19?

 

 

 


Patrick, pus la zid de Mihaela, după ce a fost desemnat favoritul publicului în Gală! „Acum, Patrick, e foarte sigur pe el, e cel mai votat” Iată cine a fost fata care i-a luat apărarea!

După ce a fost desemnat cel mai votat concurent, Patrick și-a schimbat atitudinea și unele fete l-au pus la zid! Iată ce controverse răsunătoare s-au iscat in casa fetelor si cine i-a sărit in apărare lui Patrick!

Cookies