Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

,
Sfânta Maria
Sfânta Maria se sărbătorește de două ori pe an.[Sursa foto: universulargesean.ro]

Sfânta Maria se sărbătorește de două ori pe an, pe 15 august și pe 8 septembrie. Însă, când se spune ”La mulți ani!”?


In articol:

Românii au o dilemă când vorbesc despre Sfânta Maria, deoarece există două sărbători religioase cu același nume, la 15 august și la 8 septembrie. Însă, care este diferența dintre cele două sărbători și când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”?

Sfânta Maria
Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”?

Citeste si: Sarbatoare, vineri, 30 iulie 2021: Ce mari Sfinti sunt pomeniti in biserica ortodoxa astazi! Nu uitati sa spuneti "La mulți ani!" sarbatoritilor!

Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”?

Pe 15 august, creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, iar pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Marie Mică.

Astfel, românii sunt în încurcătură atunci când vine vorba de spus Sfânta Maria, și nu prea știu când să ureze „La mulți ani” celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate.

Pe 15 august, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica în această zi. Însă, unii spun că NU este bine să urezi La mulți ani de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică.

Citeste si: Veste neașteptată pentru români! Câte zilele libere vom avea de Sfânta Maria?

Creștinii spun că pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului, adică trecerea în neființă a Fecioarei Maria, și se spune că este păcat dacă spui  La mulți ani  celor

care poartă numele Sfintei Fecioare, deoarece în această zi se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Potrivit ziarulunirea.ro, biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, deoarece această zi este considerată zi de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Astfel, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

Citeste si: Postul Sfintei Mării 2021. Ce alimente nu ai voie să consumi și când se mănâncă pește în postul Sfintei Mării?

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre <adormire>, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună <La mulți ani!>, având în vedere că vorbim despre o înmormântare.

Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, la fel ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Se aplică de azi! Certificatul de vaccinare este obligatoriu pentru toţi românii. Atenţie dacă mergi în aceste locuri

Turiștii au plecat, COVID-19 a înflorit - La Costinești, rata de infectare a depășit 3 la mie: Revin restricțiile

BOMBĂ! Motivul REAL pentru care Ion Țiriac NU a vrut să vină la nunta Simonei Halep. A făcut SCANDAL imens

Rezultate Loto 6 din 49 duminica, 19 septembrie 2021: Numerele extrase- Joker, Noroc LIVE

Elena Merisoreanu, primele declaratii dupa ce a fost internata in spital cu COVID-19! Cum se simte artista?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies