Calendar ortodox 6 decembrie, Sfantul Nicolae. Ce sa nu faci astazi ca sa nu ai ghinion de Craciun

Author: L.S.

Bunătatea și generozitatea lui Moș Nicolae sunt celebrate în toată Europa, în fiecare decembrie, în noaptea de 5 spre 6, când copiii primesc cadouri

Bunătatea și generozitatea lui Moș Nicolae sunt celebrate în toată Europa, în fiecare decembrie, în noaptea de 5 spre 6, când copiii primesc cadouri. Insa traditiile romanesti sunt mai profunde si pline de simboluri.

Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III după Hristos. Data de 6 decembrie este data morții sale, în anul 352. El a moștenit o mare avere de la părinții săi, însă nu a dorit să păstreze banii și i-a

impărțit cu cei mai puțin norocoși din acest punct de vedere.

Sunt multe legende în ceea ce-l privește pe Moș Nicolae, însă toate au un punct comun: generozitatea.

Citeste si: S-au aprins luminitele de Craciun 2019 la Bucuresti. Cat au costat cele 10 milioane de beculete cu tema „Euro 2020 – Bucureşti, oraş gazdă”

Citeste si: Simona Patruleasa si Victor Slav, “ambasadorii” lui Mos Niculae, pentru copii de la Centrul National Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robanescu

Banii în șosete

Legenda spune că Nicolae se deghiza și se strecura în casele celor nevoiași, lăsând bani, haine și merinde. De departe cea mai populară este însă povestea tatalui care, în lipsa banilor, voia să-și împingă fetele la desfrâu.

Atunci, Moș Nicolae s-a strecurat în casa bărbatului și a pus bani pentru fiecare dintre cele trei fete, în șosetele puse la uscat în fața sobei, arată sfatulparintilor.ro.

În credința populară românească, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Ce nu trebuie să faci

Fiind o zi în care se sărbătorește generozitatea, de Sfântul Nicolae este bine să fii darnic şi iubitor cu cei din jurul tău. Zgârcenia nu doar că este considerată un păcat, dar îl mânie pe Sfântul săracilor, iar singurul cadou pe care l-ai putea primi la anul ar fi o nuieluşă.

În plus, în ziua Sfântului Nicolae nu este bine să te cerţi cu nimeni. Se spune că persoanele care au chef de scandal în această zi sfântă vor avea un Crăciun nefericit în familie.

Crenguțe de pomi fructiferi

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.

În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.
Ziua în care începe cu adevărat iarna

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Stăpânul apelor

Chiar dacă Moș Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreaga lume, acesta își face timp să asculte și dorințele fiecărui copil în parte. Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpada care cade la începutul iernii, ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

Conform tradiției populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului, precizează calendarulortodox.ro.

Motivul pentru care un bărbat a ucis câinele fostei sale soții. Se afla sub influența alcoolului atunci când a comis crima

sursa: capital.ro

Citeste si: Traditii de Sfantul Nicolae. Ce cadouri se pun in ghetute in seara de 5 spre 6 decembrie

Citeste si: Sfântul Nicolae. Ocrotitorul copiilor săraci, sărbătorit la 6 decembrie