Sfântul Nicolae. Ocrotitorul copiilor săraci, sărbătorit la 6 decembrie

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 18 iul 2022, 00:00

Sfântul Nicolae, cunoscut și drept "Făcătorul de minuni", este sărbătorit de creştini pe data de 6 decembrie. Acesta a trăit la sfârşitul secolului al III-lea – începutul secolului al IV-lea.

 

Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, mai exact din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Încă din copilărie, Sfântul Nicolae a dovedit credinţă excepţională, iar în timpul tinereţii s-a făcut remarcat prin purtare aleasă, post, discernământ şi viaţă duhovnicească intensă.

Sfântul Nicolae a studiat la cele mai bune şcoli, acolo unde s-a remarcat prin inteligenţă, iar în bisericile în care intra reușea să-i uimească pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească.

Citeste si: Calendar ortodox 4 decembrie. Mare sarbatoare pentru crestini! Ce trebuie sa faci de Sfanta Varvara ca sa-ti mearga bine

Citeste si: Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții: Ce să nu faci pe 30 noiembrie

Citeste si: Mesaje de Sfantul Andrei. Cele mai frumoase urari pentru cei care isi sarbatoresc ziua numelui

Unchiul Sfântului Nicolae era episcop la Patara, iar acesta a stat o vreme la mănăstirea de acolo, unde a devenit preot.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Sfântul Nicolae a reușit să facă minuni chiar din timpul vieţii sale

Atunci când călătorea spre Ţara Sfântă, o furtună puternică i-a speriat pe cei din corabie, dar Nicolae i-a îndemnat pe toţi să se roage lui Dumnezeu, moment în care furtuna s-a oprit.

Sfântul Nicolae a înviat atunci un tânăr care căzuse de pe catarg şi se înecase. În momentul în care se afla în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mai mulți bolnavi.

Tot Sfântul Nicolae a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndrumat să-și vândă grâul acolo.

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în mod special al celor săraci.

Pe lângă asta, Nicolae mai este și ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

Sfântul Nicolae este cinstit atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-catolică, la data de 6 decembrie.

O parte din moaștele Sfântului Nicolae se află la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, la kilometrul zero. Mai multe lăcaşuri de cult poartă numele Sfântului Nicolae.