Calendar ortodox 26 septembrie 2022: Luni e sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendarul creștin! Rugăciunea tămăduitoare de bolile cele sufletești și trupești

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 26 sep 2022, 08:03

Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Ce sărbătoare e luni în calendarul creștin

Sursa: Pinterest

Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Luni e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin. Pomenirea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab, dar și a prafului tămăduitor, care cu minune iese din mormântul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan.

Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Luni e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin. Ca în fiecare an, la data de 26 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab, dar și a prafului tămăduitor, care cu minune iese din mormântul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan.

Rugăciunea tămăduitoare de bolile cele sufletești și trupești pe care este bine să o rostească luni credincioșii. 

Citeste si: Calendar ortodox 25 septembrie 2022: Sărbătoare în calendarul creștin! Duminică e ziua tuturor celor ce poartă acest nume. Rugăciune la vreme de necaz și grea încercare

Calendar ortodox 26 septembrie 2022 

Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin luni, atunci când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab, canonizat de Sfântul Sinod în anul 2008.

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost Domn al Țării Românești între anii 1512- 1521. În timpul domniei sale, viața spirituală și duhovnicească ortodoxă a cunoscut o perioadă de strălucită înflorire. Ctitor, printre altele, al sfintei Mănăstiri Curtea de Argeș, a rămas în istorie ca „ Domn al culturii, spiritualității și Prinț al Păcii ”.

La 8 iulie 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât proslăvirea Sfântului Voievod Neagoe Basarab, pentru faptele sale sfinte și înflorirea vieții spirituale și duhovnicești ortodoxe din Țara Românească. Prăznuirea lui

se face pe data de 26 septembrie.

După ce a ajuns pe tronul Țării Românești (23 ianuarie 1512), Neagoe Basarab a încurajat dezvoltarea comerțului și a meșteșugurilor, iar pe plan diplomatic a încercat să mențină relații de prietenie cu Ungaria. A încercat să stabilească relații diplomatice cu Veneția și Roma și chiar să medieze conflictul dintre creștinii ortodocși și catolici.

Continuând viziunea și obiectivele politice inițiate de Ștefan cel Mare, a încercat să realizeze o coaliție a statelor răsăritene împotriva expansiunii turcești.

În anul 1519, Neagoe Basarab împreună cu Ștefan al IV-lea al Moldovei( Ștefăniță Vodă) au trimis un ambasador la Vatican prin intermediul căruia „Basarab și aleșii săi fii Theodosie și Petru și urmașii săi și Ștefan și fiii săi” promiteau că vor participa alături de ceilalți principi creștini și de papă la „sfânta expediție împotriva lui Selim, tiranul turcilor.” Totuși, Țara Românească rămâne pe perioada domniei lui vasală Imperiului Otoman.

A trecut la cele veșnice pe data de 15 septembrie 1521.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Neagoe Basarab a făcut donații generoase mănăstirilor ortodoxe din Țara Românească și din toate țările din Balcani.

În timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de Argeș, în jurul căreia s-a țesut legenda Meșterului Manole; acolo se odihnesc și resturile pământești ale voievodului.

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă

Calendar creștin 26 septembrie 2022 

Calendar creștin 26 septembrie 2022, sărbătoare cu cruce neagră! Tot la această dată Biserica Ortodoxă mai face pomenirea prafului tămăduitor, care cu minune iese în fiecare an din mormântul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan.

Pentru că Sfântul Ioan, trăind mai mult de o sută de ani și ostenindu-se în bunăvestirea lui Hristos, a ieșit împreună cu șapte ucenici ai săi din cetatea Efesului și le-a poruncit să-i sape un mormânt în chipul Crucii și într-însul- precum scrie în viața lui- să fie îngropat de viu.

Auzind frații cei din cetate de aceasta, au mers și au săpat mormântul lui, dar n-au aflat trupul apostolului și s-au întors, plângându-l mult. După aceea, mergeau adeseori la mormântul lui și acolo își săvârșeau rugăciunile către Dumnezeu, chemând în ajutor și spre mijlocire pe Sfântul Ioan.

Apoi a început în fiecare an, în această lună și zi, a ieși din mormântul lui un praf subțire făcător de minuni, pe care credincioșii luându-l, tămăduiau neputințele și patimile ce erau în popor.

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Rugăciune

„Mare şi întru tot lăudate Apostole şi Evangheliste Ioane, de Dumnezeu Cuvântătorule, ucenice iubit al lui Hristos, fierbintele nostru apărător şi în necazuri grabnicule ajutător!

Roagă-L pe Domnul Dumnezeu să ne dăruiască iertarea tuturor păcatelor noastre, câte am păcătuit din tinereţe în toată viaţa noastră cu lucrul cu cuvântul, cu pofta şi cu toate simţirile noastre, iar la ieşirea sufletelor noastre din trup ajută-ne nouă, păcătoşilor, să ne izbăvim de vămile văzduhului şi de muncile cele veşnice, ca prin milostiva ta mijlocire să proslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.„ 

Sursă: orthodoxwiki.org; doxologia.ro

 

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.