Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă

,
când pică moșii de toamnă 2022

Când pică Moșii de Toamnă 2022

[Sursa foto: Pinterest]

Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților toamna aceasta și ce este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți în ziua Moșilor de toamnă, potrivit obiceiurilor și tradițiilor românești.

Când pică  Moșii de Toamnă 2022 și ce obiceiuri și tradiții trebuie respectate în ziua în care credincioșii creștin-ortodocși dau de pomană pentru sufletele persoanelor dragi care au trecut în neființă. 

„Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”, în ziua Moșilor de Toamnă 2022.

Citeste si: Schimbarea la Față a Domnului 2022: Sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Ce trebuie să duci la biserică pentru a avea parte de belșug și sănătate

Când pică Moșii de Toamnă în 2022 

când pică moșii de toamnă 2022

Sâmbăta Morților. Moșii de Toamnă 2022

[Sursa foto: Pinterest]

Moșii de Toamnă 2022, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică anul acesta pe data de 5 noiembrie 2022, în prima sâmbătă din lună. 

Potrivit părintelui diacon Florin Ciprian Petre, prima sâmbăta din luna noiembrie este dedicată pomenirii celor care au plecat din lumea aceasta.

Prăznuirea moșilor de toamnă se face mereu în zi de sâmbătă, deoarece trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, motiv pentru care Biserica a ales această zi ca fiind dedicată pomenirii morților. 

Cel mai important lucru pentru cei adormiți este să-i pomenim la Sfânta Liturghie care se săvârșește în Biserică, în sâmbăta moșilor de toamnă. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele celor adormiți de pe pomelnicele care i-au fost aduse.

În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului, iar miridele (părticelele din prescura care îi reprezintă pe cei pomeniți) participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc. După Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la Domnul.

De ce se numesc zile de pomenire „Moși”?

„La fiecare Sfântă Liturghie, preotul, când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta.

Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a declarat pr. lect. dr. Marian Mihai, potrivit basilica.ro.  

„Moșii” reprezintă neamul din care ne tragem, strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi ai noștri. Ne rugăm pentru aceștia așa cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

Citeste si: Ce este și când se sărbătorește Ispasul în 2022! Ce să nu faci de Ispas ca să nu îți piară sporul casei

Moșii de toamnă 2022. Sf Liturghie 

În ziua Moșilor de Toamnă 2022 se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privinţa aceasta.

„Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”. 

Citeste si: Duminica Tomii 2022, tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă. Sărbătoare pe 1 mai în calendarul creștin ortodox

Ce e bine să dai de pomană de Moșii de Toamnă 2022 

Potrivit tradițiilor populare, în ziua Moșilor de Toamnă, creștinii trebuie să aducă la biserică o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, și câteva preparate pentru a fi sfințite și pentru a le împărți ulterior (de exemplu pachete cu plăcinte, sarmale, brânzeturi, carne, piftie).

Pachetele care se dau de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 2022 se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. 

Imediat după slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Sursă: basilica.ro; condoleante.ro

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Calendar Ortodox 26 noiembrie 2022: Sfântul Ocrotitor al copiilor și al familiei, mare sărbătoare sâmbătă! Rugăciune pentru vindecarea suferințelor și a tuturor bolilor...

Un senator revenit în PNL, probabil cel mai bogat om din Oltenia, este noul preşedinte al PNL Gorj

Calendar Ortodox 26 noiembrie 2022: Sfântul Ocrotitor al copiilor și al familiei, mare sărbătoare sâmbătă! Rugăciune pentru vindecarea suferințelor și a tuturor bolilor...

Calendar Ortodox 25 noiembrie 2022: Sfânta Ecaterina, zi de mare sărbătoare! Ce trebuie să facă femeile care vor să se mărite sau care doresc să devină mame

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies