Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 04 nov 2022, 19:07

Moșii de Toamnă 2022. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților

Sursa: Pinterest

Moșii de Toamnă 2022, sărbătoare mare la creștini pentru pomenirea sufletelor celor adormiți! Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților, potrivit tradițiilor românești?

Moșii de Toamnă 2022 sau Sâmbăta Morților, așa cum mai este denumită această sărbătoare creștină, pică anul acesta pe data de 5 noiembrie 2022.

Potrivit părintelui diacon Florin Ciprian Petre, prima sâmbăta din luna noiembrie este dedicată pomenirii celor care au plecat din lumea aceasta.

Prăznuirea Moșilor de Toamnă se face mereu în zi de sâmbătă, deoarece trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, motiv pentru care Biserica a ales această zi ca fiind dedicată pomenirii morților. 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Cui trebuie să dai un bănuț în Sâmbăta Morților! Obiceiul care aduce noroc și spor în casă

Moșii de Toamnă 2022. Ce se dă de pomană 

În ziua Moșilor de Toamnă 2022 se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privinţa aceasta.

„Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta.

Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”. 

În ziua pomenirii sufletelor celor adormiți, pe lângă Sfânta Liturghie care se oficiază în fiecare biserică din țară, se sfințesc și produse care apoi se dau de pomană. 

Ce se dă de pomană de Moșii de Toamnă 2022  

Moșii de Toamnă 2022 sau Sâmbăta Morților reprezintă prilejul cu care creștinii ortodocși duc la  îndeplinirea cu sfințenie a ritualurilor și a tradițiilor noastre populare.

Această rânduială trebuie săvârşită cu rugăciune personală şi prin slujba Bisericii ca rugăciune colectivă, iar mai apoi prin împărţirea darurilor celor care sunt lipsiţi, ca fapte de milostenie şi de dragoste spre pomenirea sufletelor celor adormiţi. 

Coliva, vinul și colacii se numără printre produsele care se dau de pomană de Moșii de Toamnă încă din cele mai vechi timpuri. 

Apoi, în funcție de posibilități, fiecare creștin poate să aducă la biserică, pentru sfințire și alte produse ca de exemplu piftii, sarmale, plăcinte, sau carne pe care le dau de pomană de Moșii de Toamnă 2022. 

În zona Olteniei există obiceiul ca de Sâmbăta Morților să se aducă la biserică, pentru sfințire, alimentele preferate ale celor trecuți în neființă, care se dau apoi de pomană vecinilor de lângă casă. 

Citeste si: Ziua Morților sau Luminația 2022. Ce tradiții și obiceiuri se respectă atunci când „porțile dintre cele două lumi se deschid”

Moșii de Toamnă. Câte lumânări se aprind în Sâmbăta Morților

Pachetele care se dau de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 2022 se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. 

Imediat după slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Cultul celor adormiți este legat de aprinderea lumânărilor. După obiceiul încetățenit, celui căruia i se pregătește să treacă în lumea veșniciei i se pune o lumânare în mână, apoi la capul lui se aprind mai multe lumânări în sfeșnic. Prescura și pomelnicul, coliva, colacul și celelalte jertfe dăruite pentru sufletul său, toate se împart cu lumânări aprinse.

Din punct de vedere simbolic, aprindem și împărțim lumânări pentru că acestea reprezintă întruchiparea fizică a rugăciunii noastre pentru sufletul celui adormit întru viața cea veșnică.

Citeste si: Când sunt sărbătoriți Sf Mihail și Gavriil 2022. Ce tradiții și obiceiuri se respectă de sărbătoarea Sfinților Arhangheli 

Calendar ortodox noiembrie 2022

M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;

M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist;  (Post. Nu se fac nunți)

J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;

V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama; ( Post. Nu se fac nunți)

S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; ( Pomenirea morților- Moşii de toamnă)

D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;

L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;

M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;

M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;  (Post. Nu se fac nunți)

10  J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;

11  V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul; Post. Nu se fac nunți)

12  S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;

13  D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;

14  L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului;  (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)

15  M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.;  (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16  M Sf. Ap. și Ev. Matei;  (Post. Nu se fac nunți)

17  J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

18  V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu; ( Post. Nu se fac nunți)

19  S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20  D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21  L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia);  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

22  M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23  M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24  J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25  V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26  S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27  D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

28  L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh; Post. Nu se fac nunți)

Moșii de Toamnă 2022: Cui trebuie să dai un bănuț în Sâmbăta Morților! Obiceiul care aduce noroc și spor în casă

29  M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

30  M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Sursă: doxologia.ro

 


Bia, primele semne de gelozie, în Casa iubirii! Concurenta i-a adus reproșuri dure lui Andrei, pentru ca a fost mult prea tandru cu Emma în camera roșie! „Am auzit că ai strâns-o foarte tare în brațe”

Andrei îi stârnește gelozia frumoasei Bia, după ce o va îmbrățișa pe Emma în camera roșie! „Mie nu-mi place să mă joc!” Iată ce reproșuri dure i-a adus concurenta lui Andrei!

Cookies