Calendar Ortodox 25 mai 2023: Cruce roșie de Înălțarea Domnului! Ce e bine să dai de pomană în ziua de Ispas

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 25 mai 2023, 08:05

Sărbătoare cu cruce roșie pe 25 mai, de Înălțarea Domnului 2023

Sursa: Colaj Kanal D/ foto Pinterest

Calendar Ortodox 25 mai 2023. Sărbătoare cu cruce roșie pe 25 mai, de Înălțarea Domnului 2023.

Calendar ortodox 25 mai 2023, data la care românii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului sau Ispasul, în limbaj popular. În fiecare an, la 40 de zile de la Paște, Biserica Ortodoxa sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. 

Potrivit Faptele Apostolilor 1:1-1:11, Iisus, după Înviere, S-a arătat Apostolilor timp de 40 de zile, după care S-a înălțat la cer, de față cu ei. 

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Tradiții pentru sărbătoarea numită popular Ispas

Calendar ortodox 25 mai. Înălțarea Domnului 2023 

Înălțarea Domnului 2023 pică anul acesta pe data de 25 mai, dată marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. În fiecare an, la 40 de zile de la Paște, Biserica Ortodoxa sărbătorește praznicul Înălțării Domnului, numit și Ispas în limbajul popular. 

Timp de 40 de zile de la dumnezeiasca Sa Înviere din morţi, Hristos-Domnul S-a arătat ucenicilor Săi şi prin multe semne doveditoare i-a încredinţat că El este Mântuitorul Hristos înviat.

La sfârşitul acestei perioade, S-a arătat pentru ultima oară ucenicilor Săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi, mergând în afara Ierusalimului, S-a înălţat sub privirile lor la cer, binecuvântându-i. „Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare” (Luca 24, 51-52). 

În România, odată cu Înălțarea Domnului se serbează și  Ziua Eroilor. În această zi, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și

monumentele închinate acestora din țară și din străinătate. Apoi, la ora 12, în ziua de Înălțarea Domnului 2023, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Mesaje creștine pentru Înălțarea Domnului 2023: Urări pentru această zi de mare sărbătoare  

Ce e bine să dai de pomană de Înălțarea Domnului 

Potrivit tradiției populare, de Ispas, femeile cu rude care au decedat în anul respectiv trebuie să dea de pomană celor săraci băutură, azime și ceapă verde. Se spune că, în ziua sărbătorii de Înălțare, sufletele celor morți se înalță la cer și, pentru a putea străbate acest lung drum, au nevoie de merinde. 

În ziua Înălţării Domnului alimentele recomandate pentru a fi împărţite sunt pâine, brânză, ceapă verde şi rachiu. 

De sărbătoarea Înălțării Domnului, credincioşii obișnuiesc să împartă pachete care conțin plăcinte, colaci, colivă, fructe sau alte produse alimentare, în funcție de posibilitățile fiecăruia. 

Citește și: Ce trebuie să pui la ușa de la intrare în casa ta de Înălțarea Domnului?

Rugăciune la Înălțarea Domnului 

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.„

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!