Sărbătoare azi, 25 mai 2023: Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Calendar ortodox

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 25 mai 2023, 07:45

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Sursa: PixaBay

Înălțarea Domnului, sărbătoare calendar ortodox 25 mai 2023. Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului.

Înălțarea Domnului 2023. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox pe data de 25 mai, dată la care creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului.

Înălțarea Domnului 2023: Tradiții și obiceiuri

Înălțarea Domnului 2023 pică anul acesta pe data de 25 mai, dată marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. În fiecare an, la 40 de zile de la Paște, Biserica Ortodoxa sărbătorește praznicul Înălțării Domnului, numit și Ispas în limbajul popular. 

În România, odată cu Înălțarea Domnului se serbează și  Ziua Eroilor. În această zi, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele,

troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate. Apoi, la ora 12, în ziua de Înălțarea Domnului 2023, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. 

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Cum se vopsesc ouăle pentru această mare sărbătoare? Greșeala pe care trebuie să o eviți

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri 

În tradiția populară, există o serie de tradiții și obiceiuri în ziua de Înălțarea Domnului pe care oamenii le respectă cu sfințenie din moși-strămoși pentru a avea parte de noroc, sănătate, un an îmbelșugat și spor în casă. 

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

Potrivit tradiției populare, în noaptea dinaintea Înălțării Domnului, fetele și flăcăii se adunau sub aluni, existând credința că alunii înfloresc numai în această noapte și tot acum se și scutură. Aceste flori erau strânse și folosite peste an ca plante de leac și pentru farmece de dragoste. De altfel plantele culese în această zi ar avea puteri vindecătoare sporite.

Un alt obicei legat de sărbătoarea de Ispas este acela potrivit căruia nu se dau lucruri cu împrumut în această zi, mai ales bani, sare și chibrituri și nu se înstrăinează nimic din gospodărie ca să nu se piardă sporul casei.

La Înălțare, vitele se ating cu leuștean pentru a se îngrășa și pentru a fi sănătoase peste an. Tradiția spune că fetele și femeile trebuie să poarte la brâu frunze de leuștean ca să nască prunci sănătoși. În unele sate se poartă la brâu frunze de nuc pentru că așa ar fi avut Iisus când s-a înălțat la cer.

Citește și: Sărbătoare 21 mai 2023: Tradiții și obiceiuri de Sf. Constantin și Elena. Calendar ortodox

Rugăciune Înălțarea Domnului

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Sărbătoare azi, 25 mai 2023: Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Calendar ortodox

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.„