Înălțarea Domnului 2023: Este sărbătoare mare azi! Tradiții pentru sărbătoarea numită popular Ispas

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 23 feb 2024, 00:40

Înălțarea Domnului 2023 este sărbătorită pe data de 25 mai, la 40 de zile de la Paște

Sursa: PixaBay

Înălțarea Domnului 2023 este sărbătorită pe data de 25 mai, la 40 de zile de la Paște.

Înălțarea Domnului 2023 este sărbătorită anul acesta pe data de 25 mai, la 40 de zile de la Paște. În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxa sărbătorește praznicul Înălțării Domnului, numit și Ispas  în limbajul popular. 

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi sfântă. Aduce sănătate și noroc

Înălțarea Domnului 2023. Sărbătoare în calendar 

Înălțarea Domnului 2023. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin pe data de 25 mai, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului. 

Înălțarea Domnului Iisus Hristos este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, cinstit la patruzeci de zile după Sfintele Paști și cade mereu într-o zi de joi. 

La patruzeci de zile după Înviere, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii Săi, Hristos s-a înălțat la Cer, luându-și locul de-a dreapta Tatălui (Evanghelia după Luca 16:19). 

În popor, sărbatoarea Înălțării Domnului se mai numește și Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevăzut al Înălțării. Legenda spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut și uimit, iar mai apoi a povestit tuturor cele întâmplate. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În unele zone, ziua de Ispas este considerată și o sărbătoare a câmpului, a holdelor și a fânului. 

Citește și: Tradiții de Înălțarea Domnului 2023: De ce se înroșesc ouăle roșii în această zi?

Tradiții și obiceiuri de Ispas 2023 

Potrivit tradiției populare, în noaptea dinaintea Înălțării Domnului, fetele și flăcăii se adunau sub aluni, existând credința că alunii înfloresc numai în această noapte și tot acum se și scutură. Aceste flori erau strânse și folosite peste an ca plante de leac și pentru farmece de dragoste.

De altfel plantele culese în această zi ar avea puteri vindecătoare sporite.

Un alt obicei legat de sărbătoarea de Ispas este acela potrivit căruia nu se dau lucruri cu împrumut în această zi, mai ales bani, sare și chibrituri și nu se înstrăinează nimic din gospodărie ca să nu se piardă sporul casei.

La Înălțare, vitele se ating cu leuștean pentru a se îngrășa și pentru a fi sănătoase peste an.

Tradiția spune că fetele și femeile trebuie să poarte la brâu frunze de leuștean ca să nască prunci sănătoși. În unele sate se poartă la brâu frunze de nuc pentru că așa ar fi avut Iisus când s-a înălțat la cer. 

Ce e bine să dai de pomană la Înălțarea Domnului 

Potrivit tradiției populare, de Ispas, femeile cu rude care au decedat în anul respectiv trebuie să dea de pomană celor săraci băutură, azime și ceapă verde.

Se spune că, în ziua sărbătorii de Înălțare, sufletele celor morți se înalță la cer și, pentru a putea străbate acest lung drum, au nevoie de merinde. 

În ziua Înălţării Domnului alimentele recomandate pentru a fi împărţite sunt pâine, brânză, ceapă verde şi rachiu. 

De sărbătoarea Înălțării Domnului, credincioşii obișnuiesc să împartă pachete care conțin plăcinte, colaci, colivă, fructe sau alte produse alimentare, în funcție de posibilitățile fiecăruia. 

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!