Calendar ortodox 21 martie 2021: Sarbatoare mare ASTAZI pentru crestini! Iata ce Sfant este praznuit! Nu uita sa le spui "La multi ani!" sarbatoritilor!

,
calendar ortodox 21 martie 2021
Calendar crestin-ortodox 21 martie 2021. Sfantul Iacob Marturisitorul.

Conform calendarului ortodox, astazi, 21 martie, este praznuit Sfantul Iacob Marturisitorul.


In articol:

In fiecare an, la data de 21 martie, Biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul. Dar totodata este cinstit si Sfantul Serapion si se praznuieste si Prima Duminica a Postului Mare, sau Duminica Ortodoxiei.


In cadrul slujbei de astazi, la Sfanta Liturghie preotii au dat citire din Sfanta Evanghelie a pildei numite Chemarea lui Filip si a lui Natanael.

Cine a fost Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul

Potrivit Bisericii Ortodoxe, Sfantul Iacob Marturisitorul a decis inca de la o varsta frageda sa se dedice lui Dumnezeu si religiei crestine si a devenit calugar. Se cunoaste faptul ca Sfantul Iacob Marturisitorul a ajuns episcop in timpul Imparatului Constantin Copronim, intre anii 741-775, in Imperiul Bizantin. Imparatul nu era de era de acord cu crestinismul si cu venerarea icoanelor si a inceput sa ii prigoneasca pe crestini, arestandu-i sau izgonindu-i.

calendar ortodox 21 martie 2021
Calendar ortodox 21 martie 2021. Sfantul Iacob Marturisitorul.

Sfantul Iacob Marturisitorul s-a aratat impotriva acestor masuri de prigonire a crestinilor si mai mult decat atat, acesta a marturisit fara teama, faptul ca icoanele reprezinta semnul intruparii lui Iisus Hristos si ca trebuie sa fie cinstite. Astfel, pentru toate aceste cuvinte Sfantul Iacob a fost chinuit si torturat de catre imparat si in cele din urma si-a dat duhul, razvratindu-se pana in ultima clipa pentru crestinism si pentru Dumnezeu.

Se spune despre Sfantul Iacob Marturisitorul faptul ca avea harul de a savarsi minuni si ca a trecut la cele vesnice la o varsta extrem de inaintata, la 120 de ani. Sfantul Antonie cel Tanar a mijlocit aducerea Sfintelor moaste ale lui Iacob in Bitinia, la Manastirea Eunucilor. Astfel, Sfantul Iacob Marturisitorul, calugar, episcop si aparator al Ortodoxiei, va dainui in memoria Bisericii pentru curajul si devotamentul lui pentru Dumnezeu si pentru crestinism.

Sfantul Iacob Marturisitorul
Sfantul Iacob Marturisitorul aparator al Ortodoxiei.

Troparul Sfantului Ierarh Iacob Marturisitorul

Glasul al 8-lea

"Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Iacob, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre."

Condacul Sfantului Ierarh Iacob Marturisitorul

Glasul al 4-lea

"Lumea lăsând şi prin înfrânare supunând cu adevărat trupul, ai urmat lui Hristos, Preafericite Părinte Iacob, de unde ai dobândit ungerea cea sfântă a arhieriei; şi acum te-ai mutat către Cetele nematerialnice, rugându-te pentru noi toţi, cei ce te lăudăm pe tine."

Citeste si: Când are loc sărbătoarea de Buna Vestire în Calendarul Ortodox al lunii martie

Citeste si: Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendar ortodox 20 martie 2021. Mare sarbatoare pentru crestini! Pomenirea mortilor!

LOVITURĂ ÎN PLIN pentru primarul și consilierii USR-PLUS! Plângere PENALĂ la DNA: Vor fi nevoiți să dea EXPLICAȚII!

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

Care sunt regulile pe care creștinii trebuie să le respecte în postul Paștelui

Când are loc sărbătoarea de Buna Vestire în Calendarul Ortodox al lunii martie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies