Calendar ortodox 20 martie 2021. Mare sarbatoare pentru crestini! Pomenirea mortilor!

,
calendar ortodox 20 martie 2021
Calendar crestin-ortodox: Sarbatoare importanta astazi, 20 martie 2021.

Potrivit calendarului ortodox, astazi, 20 martie 2021, este praznuit Sfântul Teodor Tiron, dar are loc si pomenirea Sfintilor mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit.


In articol:

Biserica ortodoxa praznuieste in fiecare an la data de 20 martie pe Sfintii Mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit. Dar totodata pentru ca aceasta zi coincide si cu prima sambata din Postul Mare, este praznuit si Sfantul Teodor Tiron.

Acesta a fost un mare facator de minuni si sustinator al crestinismului. Si tot astazi, in prima sambata din Postul Pastelui se realizeaza si pomenirea mortilor.

Pomenirea mortilor in Biserica Ortodoxa

Astfel, in prima sambata din Postul Mare, cunoscuta si sub denumirea de Sambata Sfantului Teodor Tiron sau Sambata Pomenirii mortilor, crestinii ortodocsi obisnuiesc sa faca parastase la biserica, unde aduc coliva si alte mancari de post pentru pomenirea celor adormiti dintre rudele lor. Aceste pomeniri sau parastase se vor face in fiecare sambata din perioada Postului Pastelui, pana la Sambata lui Lazar.

Credinciosii ortodocsi merg in biserici la slujba de pomenire a celor adormiti dintre rudele lor, aducand jertfe (paine, vin, coliva, colaci), care dupa ce sunt sfintite de preoti sunt date de pomana pentru sufletele celor decedati.

calendar ortodox 20 martie 2021
20 martie 2021 - Pomenirea mortilor in prima sambata a Postului Mare.

Sambata Sfantului Teodor Tiron

Această prima sambata din Postul Sfintelor Pasti este dedicata de catre Biserica ortodoxa Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron din mai multe motive.

Cu toate ca Safntul Teodor Tiron este pomenit in fiecare an in data de 17 februarie, considerentele pentru care pomenirea Lui se face si in prima sambata a Postului Mare sunt urmataorele: in primul rand, pentru ca Sfantul Teodor Tiron era foarte popular in randul crestinilor si data praznuirii Sale era in preajma Postului, astfel s-a decis ca prima sambata sa-i fie inchinata. Iar al doilea motiv tine de o minune a Sfantului Teodor, care a avut loc in timpul domniei Imparatului Iulian Apostatul.
Sfantul Teodor, cunoscut drept un mare facator de minuni, s-a nascut in Siria si a trăit la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Acesta a fost ostas in armata romana si a facut parte din Legiunea Tironilor (de aici provine si numele de Teodor Tiron) sub conducerea generalului Vringa.

sfantul teodor
Sfantul Teodor Tiron

Chiar daca acesta a fost descoperit ca este crestin, a refuzat cu vehementa sa se inchine zeilor asa cum obisnuiau romanii pe atunci si a ramas statornic in credinta crestina.

Din cauza impotrivirii sale, Sfantul Teodor Tiron a fost condamnat la moarte, devenind astfel martir intru Hristos. Peste ani, o credincioasa crestina din Evhaita a cumparat moastele Sfantului si le-a dus în patria ei. In secolul al XII-lea, moastele Sfantului Mucenic Teodor Tiron au fost mutate din Evhaita la Brindisi, in Italia, acolo unde se afla si astazi si pot fi cinstite de catre credinciosii crestini de pretutindeni.

Citeste si: Care sunt regulile pe care creștinii trebuie să le respecte în postul Paștelui

Citeste si: Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cea mai gustoasă reţetă de iahnie de fasole de post

Scandalul de la Foişor face şi alte victime: Mai puţine transplanturi osoase după transformarea spitalului în suport COVID/ INTERVIU

Ana Porgras rupe tăcerea! Motivul real pentru care a fost propusă de Jador și eliminată de la Survivor România

Când are loc sărbătoarea de Buna Vestire în Calendarul Ortodox al lunii martie

Care sunt regulile pe care creștinii trebuie să le respecte în postul Paștelui

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies