Când are loc sărbătoarea de Buna Vestire în Calendarul Ortodox al lunii martie

,

Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului și prima confirmată în documente. În fiecare an, este prăznuită în luna martie.


In articol:

Buna Vestire sau Blagoveștenia, cum mai este cunoscută această sărbătoare, are loc în fiecare an, în aceeași zi. Nu a fost însă așa întotdeauna. La început, unii oameni o sărbătoareau în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, în timp ce alte Biserici o prăznuiau pe 18 decembrie. 

Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

În fiecare an, pe data de 25 martie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Buna Vestire. Este momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a spus Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. 

Această sărbătoare a fost prima care a fost confirmată în documente, dintre toate sărbătorile care au legătură cu Maica Domnului. În perioada 681-683, Papa Leon al II-lea a introdus această sărbătoare la Roma. 

La început, se numea Sărbătoarea Așteptării Nașterii Dom­nului și nu era prăznuită pe 25 martie. În anumite țări, credincioșii o sărbătoreau pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, iar alții pe 18 decembrie, cu o săptămână înainte de Crăciun. 

În secolul al XI-lea însă, data de 25 martie a devenit, pentru catolici, ziua în care se sărbătorește Buna Vestire. În partea de Răsărit, această dată a fost acceptată chiar din prima jumătate a secolului al V-lea. 

În fiecare an, Buna Vestire cade doar în Postul Paștelui, iar conform calendarului creștin-ortodox, în această zi este mereu dezlegare la pește, chiar dacă pică miercurea sau vinerea. 

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Ca de fiecare dată când este o sărbătoare mare în calendar, și de Buna Vestire au loc mai multe tradiții, care se păstrează în continuare, în special la sate. 

Această zi este cunoscută și sub denumirea de ”Ziua Cucului”. Se crede că pe 25 martie, cucul va cânta primul lui cântec din respectivul an, ceea ce înseamnă că primăvara a sosit. 

La țară, oamenii spun că dacă atunci când auzi cântecul cucului ai stomacul gol și îl auzi din spate, este semn rău. 

"Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat", aceasta este o vorbă extrem de cunoscută în anumite zone ale țării. 

În alte părți, oamenii numără de câte ori își cântă cucul numele, ca să știe câți ani vor mai trăi de atunci înainte. 

Există și o tradiție pentru cei necăsătoriți. Fetele și băieții trebuie să rostească următoarea întrebare: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?"

În cazul în care cucul cântă imediat după ce se termină de rostit această întrebare, înseamnă că persoana mai are un an de așteptat.

Dacă nu se aude cântecul cucului, urmează o căsătorie rapidă. 

Fetele nemăritate trebuie să taie craca pe care a stat cucul când a cântat și să o pună în apa în care se spală, pentru a fi dorite de flăcăi. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cum arăta în copilărie actrița Gulcin Santircioglu din Hercai. FOTO

Ralua Turcan, enervată de glumele făcute pe seama ei! A acuzat PSD-ul: 'Baronii PSD cu 4 clase vor avea și ei muzeul lor: MUZEUL JILAVA!'

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

Care sunt numerele ce îți poartă noroc, în funcție de ziua și luna în care te-ai născut

Concursul online Ace Models a început! Tu ai votat concurenta favorită?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies