Calendar Ortodox, 20 octombrie 2021. Doi mari sfinți sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă Română. Ce sărbătoare e miercuri?

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 04 aug 2022, 22:25

În calendarul creștin ortodox, pe 20 octombrie sunt sărbătoriți 2 mari sfinți 

Sursa: Captură YouTube

Pe 20 octombrie, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea a doi mari sfinți. Află ce sărbătoare este miercuri în calendarul creștin ortodox.

Potrivit calendarului creștin ortodox, pe

data de 20 octombrie este sărbătoare și sunt pomeniți doi mari sfinți. Credincioșii îi prăznuiesc pe 20 octombrie pe Sfântul Gherasim din Kefalonia și pe Sfântul Mucenic Artemie. Cine au fost cei doi sfinți a căror pomenire se face pe 20 octombrie?

Sărbătoare în calendarul creștin ortodox pe 20 octombrie. Cine a fost Sfântul Gherasim din Kefalonia?

Calendarul creștin ortodox al lunii octombrie arată că pe 20 octombrie este din nou zi de sărbătoare.

În această zi se face pomenirea a doi sfinți importanți, mai exact Sfântul Gherasim din Kefalonia și Sfântul Mucenic Artemie. 

Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a născut în anul 1508, acesta fiind prăznuit în bisericile ortodoxe de două ori pe an, mai exact pe 16 august și pe 20 octombrie. Încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Gherasim din Kefalonia a fost călugărit în insula Zakynthos din Grecia.

Sfântul Gherasim din Kefalonia a fost devotat credinței creștine, iar timp ce 12 ani, acesta a trăit la Ierusalim. De la călugăr, Sfântul Gherasim din Kefalonia a fost hirotonit diacon și apoi preot de către Patriarhul Gherman. 

Despre Sfântul Gherasim din Kefalonia  se crede că este cel care poate aduce alinarea în sufletele persoanelor măcinate de boli grele. În zilele de 16 august și pe 20 octombrie, atunci când în calendarul

creștin ortodox este prăznuit Sfântul Gherasim din Kefalonia, racla cu moaștele sfinte ale acestuia este purtată pe deasupra persoanelor care suferă de boli psihice, în speranța că acestea se vor vindeca în cele din urmă.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Citeste si: Luna octombrie, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în octombrie dacă vrei să îți meargă bine?

Calendar creștin ortodox, 20 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Mucenic Artemie?

Sfântul Mucenic Artemie este și el prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe data de 20 octombrie 2021. Acesta a fost duce la Alexandriei în perioada domniei împăratului Constantin cel Mare. Deși credincios, Sfântul Mucenic Artemie a început să creadă și mai mult în Dumnezeu în momentul în care a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci.

După moartea fiului lui Constantin cel Mare, la tron a urmat împăratul Iulian Apostatul. Acesta a permis ca foarte mulți creștini să fie persecutați. Într-o zi, Sfântul Mucenic Artemie a mers în fața lui și i-a spus: „Pentru ce, o, împărate, chinuiești fără omenie pe bărbații cei nevinovați și sfinții lui Dumnezeu și îi silești să se depărteze de la dreapta credință?”, potrivit crestinortodox.ro.

Calendar Ortodox 19 martie 2023: Ce sărbătoare este azi? Cea mai puternică rugăciune pentru sporul casei și binele familiei

Auzind aceste vorbe, împăratul Iulian Apostatul s-a înfuriat foarte tare și a dat ordin ca Sfântul Mucenic Artemie să fie torturat. Astfel, Sfântul Mucenic Artemie a plătit scump pentru credința lui în Dumnezeu. A fost chinuit, iar în cele din urmă, în anul 362, Sfântul Mucenic Artemie a murit după ce a fost decapitat. 

Citeste si: Când începe postul Craciunului in 2021 și cât ține acesta