Calendar ortodox 20 aprilie. Ce mare Sfânt este sărbătorit astăzi?

,
calendar ortodox 20 aprilie
Calendar ortodox 20 aprilie 2021

În calendarul ortodox, pe data de 20 aprilie este sărbătorit Sfântul Teotim Episcopul Tomisului, marcat cu cruce neagră.


In articol:

Duminica Floriilor, una dintre cele mai mai sărbători ale anului, se apropie cu pași repezi. Până atunic, însă, pe 20 aprilie este sărbătorit Sfântul Teotim Episcopul Tomisului, marcat cu cruce neagră în calendarul ortodox.

Iată cine a fost Sfântul Teotim, episcopul Tomisului.

Calendar ortodox, 20 aprilie 2021:  Sfantul Teotim, episcopul Tomisului

sfantul teotim
Credinciosii il sarbatoresc pe Sfantul Teotim pe data de 20 aprilie

Sfântul Teotim a trăit pe vremea marilor Părinți ai Bisericii, în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. El a devenit episcop prin anul 390 și a luptat împotriva păgânismului.

Sfântul Teotim a lăsat în urmă multe învățături bune cu privire la sufletul omenesc. el i-a sfătuit pe oameni să se elibereze de griji, să-și lase sufletul liber, spre Dumnezeu, în loc să își murdărească sufletul cu răutate.

„În mintea tulburată și plină de griji nu se află niciun gând frumos și nu se revarsă peste ea harul lui Dumnezeu. A ajunge la desăvârșirea sufletului înseamnă a-l elibera de griji, căci datorită grijilor se nimicește. Este, într-adevăr, lucru neevlavios, să porți grijă toată viața numai de cele trupești și să nu te îngrijești deloc de cele viitoare”.

Citeste si: Calendar ortodox aprilie 2021! Ce vor sărbători creștinii în această lună

Rugaciuna Sfantului Teotim, episcopul Tomisului

Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Teotim, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot in aceasta zi se face pomenirea:

- Preacuviosului Teodor Trihina;

- Sfintilor mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin, Chesarie, Severian, Hristofor, Teona si Antonin;

- Sfantului mucenic Anastasie al Antiohiei.;

- Sfantului apostol Zaheu;

- Preacuviosului Atanasie care a zidit Manastirea Meteora;

- Preacuviosului Iosaf, ce a sihastrit impreuna cu pomenitul cuvios Atanasie din Meteora;

Citeste si: Când pică în 2021 Paștele Blajinilor

Duminica Floriilor, sărbătorită pe 25 aprilie

Gospodinele au început deja pregătirile pentru Florii și fiind dezlegare la pește, preparatele din acestă zi pot conține și carne. 

Tradiția spune că de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş și se scoare la aerisit zestrea.

Citeste si: Calendar Ortodox 18 aprilie 2021. A cincea duminica din Postul Pastelui, dedicata Sfintei Maria Egipteanca! Iata ce mare Sfant este praznuit astazi!

La miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă și se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor.

Cu ce rămâne se udă rădăcina unui păr, pentru ca băieţii să se uite după ele ca după un copac înflorit.

Citeste si: Mesaje, urări și felicitări de Florii 2021. Cele mai deosebite mesaje de la mulți ani pentru cei dragi cu nume de flori

 

Citește-ne pe
Citește și:

Mesaje, urări și felicitări de Florii 2021. Cele mai deosebite mesaje de la mulți ani pentru cei dragi cu nume de flori

Raed Arafat afirmă că NU se poate renunţa la starea de alertă: 'În secunda ridicării stării de alertă, înseamnă că suntem într-o stare de normalitate'

Războinica Adelina Damian, angajata Kanal D! Ce rol are de fapt aceasta la Survivor România. Detalii neștiute până acum

Calendar Ortodox 18 aprilie 2021. A cincea duminica din Postul Pastelui, dedicata Sfintei Maria Egipteanca! Iata ce mare Sfant este praznuit astazi!

Calendar Ortodox 17 aprilie 2021: Crestinii ortodocsi praznuiesc ASTAZI un mare Sfant facator de minuni!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies