Calendar Ortodox 18 aprilie 2021. A cincea duminica din Postul Pastelui, dedicata Sfintei Maria Egipteanca! Iata ce mare Sfant este praznuit astazi!

,
calendar ortodox 18 aprilie 2021
Calendar ortodox 18 aprilie 2021. Duminica a cincea din Postul Pastelui inchinata Sfintei Maria Egipteanca.[Sursa foto: doxologia.ro]

Potrivit Calendarului Ortodox, astazi, 18 aprilie 2021, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Ioan, ucenicul Sfantului Grigorie Decapolitul, dar este duminica dedicata Sfintei Maria Egipteanca.


In articol:

In fiecare an la data de 18 aprilie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Ioan, ucenicul Sfantului Grigorie Decapolitul.

Anul acesta sarbatoarea crestina se praznuieste in a cincea saptamana a Postului Mare, mai prezis in a cincea duminica, iar crestinii-ortodocsi tin post in aceasta zi. Totodata in aceasta zi de duminica in Bisericile ortodoxe se savarseste Sfanta Liturghie, in cadrul careia preotii amintesc credinciosilor despre prevestirea patimirilor, cerere fiilor lui Zevedeu, dar si de pocainta femeii pacatoase, adica despre Sfanta Maria Egipteanca.

Duminica a cincea din Postul Mare dedicata Sfintei Maria Egipteanca

Duminica a cincea din Postul Pastelui este inchinata Sfintei Maria Egipteanca, care s-a nascut in Egipt si a trait in a doua jumatate a secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea.

Sfanta Maria Egipteanca, 1 aprilie 2021
Sfanta Maria Egipteanca, un model de pocainta pentru crestini![Sursa foto: doxologia.ro]

La varsta de 12 ani a decis sa isi paraseasca parintii si a plecat in Alexandria, unde vreme de 17 ani a dus o viata in desfrau. La varsta de 29 de ani, paraseste Alexandria si ajunge la Ierusalim.

Motivul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt si Libia, care mergeau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, ce urma sa aiba loc la biserica Sfantului Mormant. Odata ajunsa in fata sfantului lacas, Maria Egipteanca a constatat ca nu are puterea sa intre in biserica. Acesta a fost momentul in care Maria Egipteanca i-a cerut Fecioarei Maria sa ii ingaduie sa patrunda in Sfanta biserica si caindu-se pentru toate pacatele sale anterioare, a reusit sa intre sa se inchine Sfintei Cruci.
Atunci Maria Egipteanca a hotarat sa se retraga in pustiul Iordanului, unde a trait timp de 47 de ani, in post si rugaciune, devenind astfel, unul dintre cele mai importante modele de pocainta pentru crestini.

Cine a fost Sfantul Cuvios loan, ucenicul Sfantului Grigorie Decapolitul

Cuviosul Ioan a decis sa urmeze calea credintei in Dumnezeu si mers pe calea monahala, devenind ucenic al Sfantului Grigorie Decapolitul.

Pe vremea iconoclasmului, acestia obisnuiau sa mearga prin cetate si sa ii indrume si indemne pe crestini in credinta catre Dumnezeu, pentru a nu pica prada ereziei. Din pricina aceasta imparatul Leon Armeanul i-a pedepsit crunt cu numeroase forme de tortura pentru cutezanta lor. Peste ani, dupa ce Sfantul Grigorie Decapolitul a trecut la cele vesnice, Cuviosul loan a devenit staret al Manastirii Decapole din Constantinopol. Si in anul 820 acesta a trecut si el la Domnul si a fost ingropat cu mare cinste chiar langa mormantul Sfantului Grigorie, de catre Cuviosul losif, Scriitorul de Cantari.

calendar ortodox 18 aprilie 2021
Sfantul Ioan, ucenicul Sfantului Grigorie Decapolitul, praznuit pe data de 18 aprilie.[Sursa foto: doxologia.ro]

Troparul Sfantului Cuvios Ioan ucenicul Sfantului Grigorie Decapolitul

"Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ioan, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.", potrivit crestinortodox.ro

Citeste si: Calendar ortodox aprilie 2021! Ce vor sărbători creștinii în această lună

Citeste si: Calendar Ortodox 17 aprilie 2021: Crestinii ortodocsi praznuiesc ASTAZI un mare Sfant facator de minuni!

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendar Ortodox aprilie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Cristian Ghinea anunță că viitoarea lege a pensiilor va fi trimisă în Parlament anul viitor: 'Pensiile speciale sunt o ruşine'

Televiziunea care refuză să o invite pe Paula Seling la emisiuni pentru că este cu Biserica: ”Nu avem ce să facem”

Calendar Ortodox 17 aprilie 2021: Crestinii ortodocsi praznuiesc ASTAZI un mare Sfant facator de minuni!

Când pică Duminica Floriilor 2021. Ce tradiții trebui să respecți în această zi

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies