Când pică în 2021 Paștele Blajinilor

,

Paștele Blajinilor pică în fiecare an în funcție de data la care se sărbătorește Paștele Ortodox. Este o zi dedicată celor trecuți în neființă.


In articol:

Cu siguranță ați auzit până acum de Paștele Blajinilor. Dacă nu știți exact ce înseamnă această sărbătoare, noi vă oferim toate detaliile. Paștele Blajinilor sau Paștele Morților nu are o dată fixă în calendar, ci se calculează în funcție de Învierea Domnului. 

Paștele Blajinilor 2021

În fiecare an, creștinii sărbătoresc și Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, așa cum mai este cunoscută această zi. Este o sărbătoare închinată celor care au trecut la cele veșnice și aduce cu ea mai multe tradiții și obiceiuri, în funcție de zona țării. 

Paștele Blajinilor se sărbătorește de fiecare dată, la 8 zile după Sărbătoarea Învierii Domnului. Astfel, în 2021, această pomenire a morților va fi prăznuită pe data de 10 mai. 

În anumite zone ale Basarabiei, Paștele Blajinilor are loc în Duminica Tomii, iar în alte zone din țară se prăznuiește în sâmbăta din Săptămâna Luminată, adică săptămâna de după Înviere. 

În mod normal, Paștele Morților trebuie să fie sărbătorit în lunea de după Duminica Tomii. Mai multe țări din Europa de Sud-Est respectă această sărbătoare, despre care se crede că ar avea și ceva origini păgâne. 

De Paștele Blajinilor, oamenii merg la mormintele celor pe care i-au pierdut, iar preoții fac o slujbă de sfințire, chiar în cimitir. 

Se aduc la morminte ouă roșii, cozonaci, vin roșu, dar și alte mâncăruri specifice Sărbătorilor Pascale. 

De unde vine denumirea acestei sărbători

Înainte ca preoții să vină la cimitir, pentru a oficia slujba de sfințire, rudele celor decedați trebuie să îngrijească mormintele.

Se pun coroane și jerbe pe cruci, dar și flori. 

Cei trecuți în neființă sunt pomeniți de către preoți, iar rudele și prietenii se roagă pentru sufletele celor adormiți. După ce se sfințește mâncarea, aceasta este împărțită tuturor celor care au venit la cimitir. 

Se varsă câteva picături de vin pe jos, dar și resturi de mâncare, pentru ca și cei decedați să aibă ce să consume pe lumea cealaltă. 

Această sărbătoare a primit denumirea de ”Paștele Blajinilor”, pentru că ”blajin” este cuvântul care a fost atribuit unui om mort. Asta înseamnă că persoana decedată este blândă și bună. 

Se crede că blajinii stau undeva pe o insulă, înconjurată de Apa Sâmbetei. În această apă s-ar vărsa absolut toate apele din lume. Tradiția spune că blajinii află că este Paștele, atunci când în apă sunt aruncate de către femei cojile ouălor vopsite

Paștele Blajinilor este, mai exact, o pomenire colectivă a morților, la fel ca

și alte sărbători de acest gen. Chiar dacă nu se știe cu certitudine de unde a pornit această sărbătoare, sunt zone în care preoții fac slujba de sfințire, pentru cei trecuți în neființă. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cozmin Gușă, în această seară, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”! “Adrian Năstase m-a trădat!… Eu eram la supraviețuire, mi se născuse al doilea copil”

Dacia dă drumul comenzilor pentru automobilul electric Spring: te poate costa sub 10.000 de euro

Ana Porgras rupe tăcerea! Motivul real pentru care a fost propusă de Jador și eliminată de la Survivor România

S-a prelungit carantina cu încă 14 zile, în județul Ilfov! Ce oraș este vizat de noile restricții

Azat din serialul "Hercai" si-a intalnit marea dragoste pe platourile de filmare! Iata cu cine este logodit celebrul actor Tansu Tasanlar!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies